BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdenek visszatérni a külföldi vendégek

Öt és félszeresére nőtt tavaly márciushoz képest a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeket is érintő járványügyi korlátozások miatt alacsony bázis miatt. A pandémia előtti időszak, 2019 azonos hónapjához képest viszont 27,5 százalékkal maradt el a forgalom, és 9,5 százalékkal a bevétel a KSH jelentése szerint.

Elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében mind a belföldi, mind a külföldi vendégforgalom a sokszorosára nőtt éves alapon, de a pandémia előtti időszakhoz, 2019 első negyedévéhez mérten még mindig számottevő a különbség – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.

kereskedelmi szálláshelyek hotel szálloda panzió turizmus túristák idegenforgalom nyaralás ,  Young couple travel together hotel room leisure
Fotó: Shutterstock

Eszerint a kereskedelmi szálláshelyeken, azaz szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken

a belföldi vendégek száma több mint hat és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint négy és félszeresére növekedett,  2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23 százalékkal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. márciusi értéktől. 

A belföldi vendégek száma 330 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 747 ezer volt. 

Az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, a vendégéjszakáké hétszeresére emelkedett, de még így is 31 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál. 

A szálláshelyekre érkezett 277 ezer külföldi vendég összesen 680 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák kétharmadát regisztrálták.

Márciusban 1872 kereskedelmi szálláshely, köztük 719 szálloda és 764 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Ezek összes bruttó árbevétele folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenhétszer annyit, összességében 1,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

Az első negyedévben 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, miután a belföldiek háromszor, a külföldiek hatszor több, 1,8, illetve 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek el az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek  összes bruttó árbevétele folyó áron több mint ötszörösével nőtt, így 78 milliárd forintot tett ki.

A kereskedelmi szálláshelyeken négyszeresével több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek háromszorosával, a külföldiek hatszorosával több (1,8, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint ötszörösével nőtt, és 78 milliárd forintot tett ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.