BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsendesült az április az ingatlanpiacon

Országosan közel 12 ezer ingatlan-adásvétel történt.

Idén áprilisban, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel, valamint 120 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel köttetett.

– tájékoztatott a Duna House havi Tranzakciószám Becslésében és jelzáloghitel előrejelzésében.

20200728 SzékesfehérvárIllusztrációAlbérleti körkép, költözés, diákoknak közös lakásFotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon a Duna House becslése szerint. Az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése után a negyedik hónapban 11 911 adásvétel bonyolódott idehaza, ez tavaly áprilishoz hasonlítva 12 százalékos csökkenésnek felel meg, míg az idei márciushoz képest 18 százalékos visszaesést mutat. 

A szakemberek szerint a választások miatt előrehozott és felgyorsított tranzakciók után április elején 2 visszafogottabb hét következett, de utána visszaállt a piac a normál aktivitásba. Ezt mutatja a hosszabb időtávos átlag is, hiszen a 2020-as koronavírusos évet nem beleszámítva, az elmúlt öt év átlagától mindössze ezer tranzakcióval marad el az idei áprilisi adat.

A jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült, a Duna House Pénzügyek adatai alapján 120 milliárd forintos volumen becsülhető. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint 10 százalékos emelkedést mutat, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult. Az MNB tényadatai és az utolsó két havi DH becslés alapján az első négy hónapban 29 százalékos emelkedéssel, 100 milliárd forintos plusznál tart a piac 2021 hasonló időszakához képest, idén így eddig több mint 440 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak.

Elszálltak az albérletárak a régióban, mutatjuk, hol, mennyibe kerül egy lakás

Jó éve van idén a lakástulajdonosoknak és a befektetőknek. A pandémia okozta átmeneti kiesést a bérlésekben most kárpótolja az Ukrajnából érkező menekülthullám generálta kereslet. Utánajártunk, hogyan hat ez az albérletpiacra Magyarországon és Európában, illetve milyen esélyei vannak most egy albérlet iránt kutató személynek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.