BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz százalék feletti mértékben nőttek az adóbevételek

Az adóhatóság tavaly 17 573,1 milliárd forint adót szedett be, ami 1760,2 milliárddal, azaz 11,1 százalékkal több, mint az előző évben. A növekedés legfőbb oka – a mérsékelt bázisadatokon túl – a termelői és fogyasztói árak emelkedése.

Tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 17 573,1 milliárd forint adót szedett be, ami 1760,2 milliárddal, azaz 11,1 százalékkal több, mint az előző évben

– derült ki a NAV 2021-es évkönyvéből. 

A kiadvány tanúsága szerint a növekedés legfőbb oka – a mérsékelt bázisadatokon túl – a termelői és fogyasztói árak emelkedése. Az év második felében a járványhelyzet javulásával a gazdálkodási feltételek pozitívan változtak. 

Az szja-bevétel egész évben végig megtartotta a bázisidőszak feletti szintet. Az elért eredményekhez hozzájárult, hogy a havi bérkiáramlás emelkedésével egy időben a nem rendszeres juttatások és az egyes külön adózó jövedelmek sem az üzleti, sem a közszférában nem csökkentek.

December végéig az adózók 3060,6 milliárd forint szja-t fizettek be, 373,9 milliárddal többet, mint az előző évben. Nőtt ugyanakkor az előző évi adóelszámoláshoz kapcsolódó visszaigénylések összege is: 2021-ben 172 milliárd forintot utalt ki a NAV. Összességében a költségvetés kumulált nettó bevétele tavaly 2888,6 milliárd forint volt, ami 360,8 milliárddal haladja meg az előző évit.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

A társadalombiztosítási járulékok és a szociális hozzájárulási adó alakulásában – az előző évekkel ellentétben – a jövedelemkiáramlásnak az eddigieknél hangsúlyosabb szerep jutott. Az szja-nál említett tényezők a járulékbevételekre is hatással voltak. A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására hozott kormányzati intézkedések egyrészt a foglalkoztatás szűkülését akadályozták, másrészt a leginkább érintett ágazatok adózóit támogatták. 

Az intézkedések a foglalkoztatás visszaesésének lassításán keresztül a tb-alapok bevételeit védték, a közteher-elengedési szabályok ezzel ellentétben közvetlenül csökkentették a bevételt. 

A második fél évben a kedvező jövedelemkiáramlás és a kedvezmények fokozatos megszűnésével a járulékbevételek növekedési üteme felgyorsult, az év végére elért többlet döntő hányada ebben az időszakban képződött. Összességében a kumulált bevétel 292,2 milliárd forinttal haladta meg az előző év teljesítményét, összege a tavalyi 4953,4 milliárdról 5245,6 milliárdra emelkedett.

A termelés és a kereskedelem fokozatos bővülése leginkább az áfabevételt növelte, amiben meghatározó szerepe volt az árszint változásának, amely az alacsony bázisadatokkal együtt tekintélyes növekedést eredményezett. Az adózók az import- és dohányáfával együtt 1268,7 milliárd forinttal többet fizettek, mint az előző évben, az összeg a tavalyi 7918,8 milliárdról 9187,5 milliárdra emelkedett. 

Ezzel egy időben a visszaigényelt adó is nőtt 540,5 milliárd forinttal, összege 3790,3 milliárdot tett ki. Az elmúlt évben a költségvetés nettó bevétele 5397,2 milliárd forint volt, 728,2 milliárddal több, mint a bázisévben.

A társaságiadó-bevétel a bázisévhez viszonyítva jelentősen nőtt. Az év végéig befolyt kumulált bevétel 558 milliárd forint volt, ami 151,5 milliárddal, 37,3 százalékkal meghaladta a bázisidőszaki összeget. A növekedést – a befizetések alakulása mellett – a januári visszaigényelt adó jelentős visszaesése, az éves elszámolás időbeli változása, valamint az előlegfeltöltési kötelezettség kivezetésének bázishatása indokolja. Az éves kumulált adatok alapján 758,7 milliárd forintot fizettek be a gazdálkodók, 139,6 milliárddal többet, mint az előző évben. Összességében a visszaigényelt adó 200,7 milliárdot tett ki az előző évi 212,6 milliárddal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.