Magyar gazdaság

Már hihetetlenül rövid idő alatt megtérülhetnek a napelemes beruházások

A következő évek, évtizedek már egy olyan korszakot hoznak, ahol a napelem ugyanolyan fontos részlet lesz egy ingatlan tervezésekor vagy a beköltözés előtt, mint bármilyen más építőipari rendszerelem – vélik a szakértők.

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már az egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatába, mert 2023-tól az éves áramszámlája 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne, így viszont évente 10 millió forintot spórol – írja közleményében a Manitu Solar, amely azt tapasztalja, mára szinte mindenhol létkérdéssé váltak az alternatívenergia-megoldások.

napelem
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A következő évek, évtizedek már egy olyan korszakot hoznak, ahol a napelem ugyanolyan fontos részlet lesz egy ingatlan tervezésekor vagy a beköltözés előtt, mint bármilyen más építőipari rendszerelem

– vélik a cég szakértői. Számos vállalkozásnak a szolgáltatójával kötött villamosenergia-szerződése ezekben a hónapokban jár le, ezek jellemzően kilowattóránként 23-40 forintos árszinten voltak megkötve, az újak viszont a korábbinál akár öt-tízszeres árakat tartalmaznak.

„A földgázzal fűtő fogyasztók a gáz nyolc-kilencszeres áremelkedése okán keresik a megoldást a villannyal való fűtésre, aminek szintén része a napelemes rendszer bevezetése. Itt jellemzően a bevezetés költsége az egyéves gázszámla terhével egyenlő ügyfeleink tapasztalatai alapján” – mondta Pete László, a Manitu Solar nagykereskedelmi üzletágvezető-helyettese. A vállalatnál úgy számolnak, alig két év alatt megtérülhet a napelem-beruházás, és hasonló tapasztalatokról beszélt a VG-nek Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezetője is.

A szakember kijelentette, bár egyre többet kell várni a napelemrendszer kiépítésére, eközben egyre hamarabb is térül meg a beruházás.

Néhány éve még az volt az alapvetés, hogy hozzávetőleg nyolc év alatt hozza vissza az árát, ez a rezsimódosítás után akár egy évre is rövidülhet.

„A cégeknél korábban az volt a minta, hogy 40-50 pályázatos projektre jutott egy önerős. Most már sokan nem várnak, pedig tudják, hogy ősszel akár 50-70 százalékos támogatási intenzitású pályázatokat is kihirdethetnek” – szögezte le.

Több tízezer napelemes pályázat került veszélybe

Ha marad a régi támogatási keret, ellehetetlenül a napelemes pályázatok kivitelezése – hívta fel a figyelmet a napkollektor-szövetség és a napelemes iparági egyesület.

 

energiaválság napelem energia beruházás pályázat megtérülés
Kapcsolódó cikkek