A háború és a szankciók miatt ma a legfontosabb kérdés az energia kérdése, a kormány ezért arról döntött, hogy önálló energiaügyi minisztériumot állít fel, amelyek élére Lantos Csaba kerül december elsejével – kezdte a sajtótájékoztatót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Palkovics László ezzel párhuzamosan mai nappal lemondott a technológiai és ipari miniszteri posztjáról. A jövőben a járműinnovációban és a védelemiparban fog fontos feladatokat ellátni.

Gulyás Gergely
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait részben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Építési és Beruházási Minisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium veszi át. A kormányzati szerkezetben további változtatás nem várható.

Lantos Csaba jelezte, hogy a szélenergiának nagyobb szerepet kell kapnia a jövőben, a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel – mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Semmilyen formában nem játszott szerepet Palkovics László lemondásában a Kréta-ügy, válaszolta szintén újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Azt is elmondta, hogy hétfőn állapodott meg Lantos Csabával a miniszterelnök, Palkovics László pedig a mai nappal mond le. Az unió szabályozása miatt nem lehet az új tárcánál Paks II., ezért  az továbbra is a Külgazdasági és külügyminiszter portfóliójához fog tartozni.

Továbbá elmondta, hogy jövőre is biztosítja a családpolitikai támogatásokat a kormány, a lakásfelújítási támogatás fennmaradását firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy ha változtatnak rajta, akkor lesz bejelentés.

Nem akarjuk ellehetetleníteni a napenergia-fejlesztéseket

– fogalmazott a miniszter, aki szerint azért kellett felfüggeszteni a betáplálást, mert kétszer akkora igény keletkezett, mint amekkora a rendszer jelenlegi kapacitása, a helyreállítási alap forrásai a bővítésre kívánják fordítani.

A miniszterelnök szerette volna, hogy Palkovics László marad a kormányban, válaszolta a miniszter. A közjogi szabályoknak megfelelően december elseje előtt várható Lantos Csaba parlamenti meghallgatása, amire vagy jövő héten vagy azt követően héten sor kerülhet.