A kormány április végéig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte Nagy István agrárminiszter.
Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott az idén 2021 ugyanezen időszakához képest.
A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT-tej esetén figyelhető meg, a többi ársapkás terméknél is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése.
Lisztből 27, napraforgó-étolajból 44, csirkemellből 34, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több az idén eddig, mint az előző év azonos időszakában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.
Az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak.
Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget kötelesek árusítani.
Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.
Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni – szögezte le Nagy István.
Borítókép forrása: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.