BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Először ült össze az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs

Első alkalommal ülésezett a nyár közepén felállított Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A testületet Lantos Csaba energiaügyi miniszter vezeti. A napirenden hangsúlyosan szerepelt az ellátási helyzet és a kilátások áttekintése, a jövő évi beszerzési lehetőségek feltérképezése.

Ülésezett a szakminiszter vezetésével az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs pénteken Budapesten – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

LANTOS Csaba; BÁNKI Erik
Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A testület első alkalommal egyeztetett az aktuális ágazati kérdésekről Lantos Csaba energiaügyi miniszter vezetésével. A napirenden ezúttal is hangsúlyosan szerepelt az ellátási helyzet és a kilátások áttekintése, a jövő évi beszerzési lehetőségek feltérképezése – ismertette a szaktárca.

Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset idén nyáron hozta létre a kormány, irányítását az önálló Energiaügyi Minisztérium megalakulása után vette át az új tárcát vezető Lantos Csaba. A testület küldetése változatlan: 

a magyar családok és a rezsicsökkentett árak védelme, az energiaellátás biztonsága érdekében dolgozik a továbbiakban is 

– tájékoztatott közleményében az EM.

Mint ismert, november 14-én jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy önálló energiaügyi minisztériumot állít fel a kormány december elsejével, amelynek élére Lantos Csaba, a MET korábbi elnöke kerül.

A kormány még július közepén hirdetett energia-vészhelyzetet Magyarországon. A Magyar Közlönyben jelent meg erről rendelet, amelyben a miniszterek utasítást kaptak, hogy tegyenek javaslatot a kedvezményes lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedésekre, növeljék a lignit és a földgáz hazai kitermelését, és tegyenek javaslatot az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetésére.

Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs azt a feladatot kapta, hogy 

az energiaellátás biztonsága, valamint az energiaárak elviselhető szinten tartása és a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében gyors és hatékony kormányzati intézkedéseket hozzon. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.