Nagyon nehéz a 2019-es rekordévhez viszonyítani a 2022-es eredményeket és a 2023-ra vonatkozó várakozásokat, mégis meg kell tenni, mert az volt az utolsó teljes év a Covid előtt –  hangsúlyozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Hand,Holding,Key,Card,Hotel,Room,Access
Az antré jó volt: a 2023-as évindító forgalom várakozáson felüli.
Fotó: VTT Studio

Mint arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az első 2023-as adatsort. Eszerint januárban  a vendégek számában és az eltöltött vendégéjszakák körében egyaránt 18 százalékos növekedést értek el az egy évvel korábbihoz képest a kereskedelmi szálláshelyek. A bővülés elsősorban a kiemelkedő mértékben növekvő külföldi vendégforgalomból táplálkozott, összességében ugyanis 34 százalékkal több külföldi turista fordult meg Magyarországon 2023 első hónapjában, mint 2022-ben ilyenkor. A belföldi vendégforgalom is jól alakult, éves alapon 6,2 százalékkal nőtt a KSH adatai szerint.

A trend nagyon pozitív, némileg árnyalja a képet, hogy tavaly januárban a Covid még rányomta bélyegét az első hetek turizmusára, nagyon mérsékelt volt a külföldi vendégforgalom 

– emlékeztetett Flesch Tamás. Hozzá kell tenni, a nagy küldőpiacok egy része még mindig jócskán elmarad a bázistól, sem az Egyesült Államokból, sem Németországból nem állt még vissza a beutazóforgalom. Kína nemrég nyitott, de még bizonytalanul számolnak az ázsiai vendégkörrel a vendégfogadók, Oroszország pedig a háború miatt tűnt el a turisztikai statisztikákból. 

Pozitívak a várakozások, bel- és külföld tekintetében foglaltság és bevétel szempontjából is. 

A nyitva maradt szállodák a bevétel szempontjából bizakodók voltak, a kérdés az volt, hogy kinek kell az energiaár-robbanás miatt bezárnia, és az üzemi eredmények is kétségesek voltak a megugró költségszintek miatt – összegezte Flesch Tamás.

A jó év végi eredmények mellett lehetett tartalékot képezni, és nem mellesleg a kormányzati turisztikai mentőcsomag is segített a gazdálkodáson

a szállodaszövetségi elnök elmondása szerint.

Nagyon hosszú távra továbbra sem igazán lehet előre tervezni, a trendek pozitívak, jönnek a foglalások, de még mindig kiszámíthatatlanok az inflációs hatások, nem tudni, hogy mennyire fogják befolyásolni a vendégek utazási kedvét. Végül nem sok hotel zárt be, és jó hír, hogy több már újranyitott, egyesek hibrid megoldásban, más üzemeltetővel. 

Danubius Hotels, Hungária, Budapest, szálloda, élmény
Múlt héten kinyitott az ország legnagyobb szállodája, a tavaly novemberben bezárt, 499 szobás Danubius Hungária is. 
Fotó: Danubius Hotels

A munkaerőhelyzet egyelőre nem tragikus, bár egyes munkakörök változatlanul nehezen betölthetők, kérdés, hogy a szezonálisan újranyitó szállodák elszívó hatása milyen erővel érvényesül majd.

Elkezdődött a visszaszámlálás, a nettó bevétel 4 százaléka után fizetendő turisztikai hozzájárulást március végéig nem kell megfizetniük a turisztikai vállalkozásoknak,

amelyek mindeközben igyekeznek az energetikai felújításokba is benevezni. Ez a tél enyhe, de az energiakérdés közép-hosszú távon kihívást jelent a szállodaszövetség elnökének összegzése szerint.

Februárban folytatódott a vendégforgalom bővülése, a foglalások száma elérte a 2 millió vendégéjszakát, ami 10 százalékkal haladta meg ez egy évvel korábbit – nyilatkozta egy rádióműsorban Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a tavalyi első negyedév 5,9 millió vendégéjszakája után az előrejelzések 6,3 millióval számolnak az idén.

Programokban gazdag év elé néznek a turizmus szereplői, a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat és az augusztusi atlétikai világbajnokság, valamint a szokásos nagy fesztiválok is jelentős számú vendégéjszakát hoznak. Az MTÜ-vezér tájékoztatása szerint a vb-re már most 189 ezer vendégéjszakát kötöttek le a budapesti szálláshelyeken, a versenyek televíziós közvetítései a továbbiakra nézve fontosak, mert tetemes reklámértéket képviselnek.

Egymilliárd tévénéző figyel majd Budapestre

A budapesti atlétikai világbajnokságot egymilliárd tévénéző követheti majd, ez lesz az idén a világ legnagyobb sportrendezvénye. Már 68 országból százezer megvásárolt jegy példázza a nemzetközi érdeklődés mértékét, ami Magyarország számára is kiemelkedő figyelmet jelent. A nyári olimpiák és a labdarúgó-világbajnokságok utáni legkiemelkedőbb sportesemény mellett a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 egész éves programsorozata is további számos vendégéjszakát hoz a turizmusban – hangzott el a Turizmus Évadnyitó Gálán.

Horváth Péter elmondta, Európában a turizmus volumene idén már meghaladja a pandémia előtti számokat, globálisan pedig majd 2024-ben éri el. Az elhalasztott utazások miatt feltorlódott keresletet érzékelnek a piacon.

Alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek, és amelyik egység nyitva tartott, sok esetben telt házzal működött  – fogalmazott Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője idegenforgalmi elemzésében.

Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az érdemben meghaladja a bérnövekedést,

így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg, de erre a jelek szerint egyelőre nem került sor. 

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Januárban a légi utasforgalom 68 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 6 százalékkal marad el a négy évvel ezelőtti, járvány előtti, 2019. januári szinthez képest.