BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a pálinkafőzők, kevés a gyümölcs, Miskolcon az aromákat hiányolják

Nem termett elég barack, meggy és cseresznye sem, és a szilvatermés is gyengébb lehet a szokásosnál.

Miskolci pálinkafőzdéket keresett meg a Boon, hogy megtudja, milyen lesz az idei szezon. A kapott válaszok alapján nem sok jóra számíthatunk, ugyanis több gyümölcsből is gyenge a termés, igaz, Szász Istvánnak, a Komlóstetői Pálinkafőzde tulajdonosának elmondása alapján körtére és almára nincs sok panasz. Ugyanakkor a cégvezető azt is elmondta, hogy 

barackból, meggyből és cseresznyéből gyenge volt a termés, míg a szilva csak később lesz aktuális.

Kedden azonban a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács erről a gyümölcsről is tájékoztatást tett közzé a honlapján, eszerint szilvából is közepesnél gyengébb, 40-50 ezer tonnás termés várható.

Traditional,Balkan,Plum,Brandy,-,Rakija,Or,Rakia,Slivovica,In
Fotó: Shutterstock

További probléma Katona Zoltán főzőmester szerint az is, hogy a gyümölcsök a klasszikus aromavilágot sem hozzák, és a szárazanyag-tartalmuk is alacsonyabb a megszokottnál. A főzőmester szerint ez talán annak lehet az oka, hogy a gyümölcsöt eső alatt-után szedhették.

A FruitVeB jelentése szerint bár a kilátások országrészenként és fajtánként eltérők, 

a termőterület dandárját adó dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben gyenge lehet a szilvatermés, 

csupán az északkeleti térségben várható közepesnél jobb termés. Ráadásul az elmúlt tíz év alatt a gyümölcs termőterülete közel 8 ezer hektárról csaknem 6 ezer hektárra csökkent. A termés átlagos években 60-65 ezer tonna szokott lenni, de jó években akár 80 ezer tonna is lehet, azonban például 2020-ban csak 25 ezer tonna jött le a fákról. Az elmúlt éveket jellemző tavaszi fagyok azonban kiszámíthatatlanná teszik a piacot.

Ez az exporton is nyomot hagyott, amely 2020 előtt még évi 8-12 ezer tonna volt, azóta azonban 2-4 ezer tonnára csökkent, miközben az import nem jelentős, az elmúlt öt évben 1-2 ezer tonnát tett ki. A belföldi termésnek körülbelül a felét hasznosítja a feldolgozóipar.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.