BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően magas fizetésért toboroz munkatársakat a MÁV

Hatalmas létszámhiánnyal küzd a MÁV, ezért nem kevesebb mint 800 ezres fizetéssel csábítaná magához új dolgozóit.

A MÁV mozdonyvezető-gyakornokokat toboroz idén novemberben induló tanfolyamára – tudta meg a Pénzcentrum. Nemcsak plakátokon és internetes állásportálokon, hanem a vonatokon is találkozhatunk azzal az álláshirdetéssel, melyben a MÁV mozdonyvezető-gyakornokokat csábít idén novemberben induló tanfolyamára. Ami elsőre szembetűnhet, az az, hogy a korábbi évekkel, évtizedekkel ellentétben már nem kell műszaki előképzettség ahhoz, hogy valaki vonatot vezethessen mozdonyvezetőként – néhány évtizede, a technológiai fejlődés előtt ez még elképzelhetetlen volt.

A portál beszámolója szerint a MÁV Start 13 mozdonyvezetői tanfolyam elindítását tervezte 2023-ban. A feltételek között a betöltött 20. életév, az érettségi vizsga megléte, az erkölcsi bizonyítvány, orvosi alkalmasság, valamint a tanfolyam során a moduloknak való megfelelés szerepel. A mozdonyvezető-gyakornokok a tanfolyam ideje alatt erre számíthatnak:

  • általános szakmai ismeretek, 200 óra,
  • infrastruktúra-ismeretek, 402 óra,
  • kategóriaismeretek (villany és dízel), 200-200 óra,
  • típusismeretek, 45-60 óra között, típustól változó,
  • vezetési gyakorlat modul, 320 óra,
  • vonalismeretek,
  • állomásismeretek.

A pozíció betöltésének további feltétele a jogszabályban előírt hatósági orvosi alkalmasság. A társaság közölte: a mozdonyvezetői tanfolyam sikeressége átlagosan 60-70 százalékos.

Aki ezt a hivatást választja, jellemzően a vasút kötelékében marad. Az idei adatok alapján a mozdonyvezetők átlagkeresete bruttó 863 ezer Ft volt (alapbér + pótlékok + egyéb juttatások). A legkisebb bruttó havi alapbére 464 ezer Ft (mely nem tartalmazza a különféle pótlékokat és egyéb juttatásokat) – közölték a portál megkeresésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.