BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még most sem késő diákszámlát nyitni

Azoknak a felsőfokú képzésre felvételt nyert hallgatóknak, akiknek még nincs bankszámlájuk, mindenképpen érdemes körbenézniük a bankok kínálatában, mert úgyis szükségük lesz rá. Már csak azért is hasznos tájékozódni, mert a bankok most csalogató ajándékokkal vagy pénzzel jutalmazzák az új számlanyitókat.

Nyíltan versenyeznek a hitelintézetek az egyetemista ügyfelekért. Természetesen minden új klienst szívesen vesznek a bankok, de az „első számlás” fiatalokat különösen értékelik. A kimondottan nekik szánt, különféle diákszámla-konstrukciók mellett a 18 év feletti hallgatók persze bármely felnőttszámlacsomagot is választhatják, egymással párhuzamosan futtatva őket. 

Young,Woman,Paying,For,Cafe,By,Credit,Card,Reader
Az akciókhoz gyakran elvárás több bankkártyás tranzakció végrehajtása.
Fotó: Shutterstock

A számlanyitások során azonban ügyelniük kell arra, hogy a számlát legalább a hűségidő végéig fenn is tartsák, és ne teremtsenek olyan helyzetet sem, amikor a bank felmondhatja a szerződést, például tartósabb tartozás miatt

– hívta fel a figyelmünket Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője.

Csupa vonzó kedvezmény a bankoktól

Aki alaposan utána akar járni a piacon fellelhető diákszámla-kínálatnak, annak sok terméket át kell néznie, és sok közül érdemes választania. Csak néhány a kínálatból. Az UniCredit Bank a piacon az egyik legnagyobb összeggel, 35 ezer forinttal jutalmazza azokat, akik új Diákszámla Zéró bankszámlát nyitnak, eMAG-utalvány formájában. Az utalványért Mastercard Standard betéti bankkártyát, illetve mBanking mobilalkalmazási szolgáltatást szükséges igényelni, továbbá meg kell adni a telefonos és e-mailes elérhetőséget is. Ezután a számlanyitást követő hónap végéig legalább öt tranzakciót végre kell hajtani az alábbiak közül az utalványért: vásárlás betéti kártyával, készpénzfelvétel az UniCredit belföldi ATM-automatájából, készpénzfelvétel egyéb belföldi ATM-automatából, bankon belüli eseti átutalás, bankon kívüli eseti átutalás, állandó átutalási megbízás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel fiókban. A számlára hat hónapos hűségidő vonatkozik, ha azt az ügyfél előbb megszünteti, ki kell fizetnie az utalvány összegét. Az akció 2023. december 15-ig tart.

One,Man,Young,Adult,Modern,Millennial,Tourist,Using,Atm,Machine
A fiatalok összességében ritkábban használják a bankkártyájukat készpénzfelvételre, de havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig, nekik is jár az ingyenesség.
Fotó: Shutterstock

A Raiffeisen Bank a 14-től 25 éves korig nyitható Yelloo bankszámlához kínál 20 ezer forint értékű Alza-kupont a számlanyitóknak 2023. szeptember 29-ig. A kedvezményért Mastercard betéti kártyát kell igényelni a számlanyitáskor, és a számlanyitást követően regisztrálni a Yelloo Klubba, illetve ugyanekkor 

meg kell adni egy e-mail-címet, és hozzá kell járulni ahhoz, hogy e-mailben közvetlenül megkereshetik reklámcéllal. 

A számlanyitást követően legalább öt olyan bankkártyás vásárlást is kell teljesíteni a kuponért, amelyek könyvelését 2023. október 27-ig elvégzik. Az Alza-kupont 2023. november 10-ig lehet letölteni. A 20 ezer forint értékű promóciós kód az Alza online felületén váltható be 2023. december 31-ig, legalább 20 001 forintos rendelés esetén. Az akció 2023. szeptember 29-ig tart, online számlanyitás esetén a videóazonosítást legkésőbb 2023. szeptember 29-én, 12 óráig meg kell kezdeni a promócióban való részvételhez.

A hűségesek 30 ezer forintot kapnak ajándékba

Az Erste Banknál most 30 ezer forint üti a markát minden egyes új számlanyitónak, aki az Erste EgySzámla Díjcsomag Diák kedvezménnyel-Diákszámla nevű konstrukciót választja, és a számlanyitáskor bankkártyát is igényel hozzá. A pénzt akkor kapja meg a diák, ha 2023. május 31-én még nem volt az Ersténél bankszámlája, és valamely, 2022. október 1-jétől kezdődött online számlanyitási akcióban még nem vett rész. 

A számlát két évig nem lehet megszüntetni, különben a pénzt vissza kell fizetni. 

Az akció 2023. augusztus 31-ig tart. A diákszámlát nyitók egy egyedi kulacsot is ajándékba kapnak a banktól a készlet erejéig, 2023. szeptember 30-ig.

A Gránit Bank a Gránit Diákszámla konstrukcióját ajánlja a felsőfokú képzésben tanulóknak 26 éves korig. Az új bankszámlát szelfivel megnyitva a Gránit eBank mobilalkalmazáson keresztül, és a számlanyitási folyamatban Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy Gránit Platinum, illetve Gránit Metal bankkártyát igényelve, ugyancsak 30 ezer forintos pénzjutalmat kap az új számlatulajdonos. A pénz kifizetésének feltétele regisztrálás a megkapott azonosítókkal a Gránit Bank eBank mobilalkalmazásban, továbbá az alkalmazás aktiválása és három darab sikeres bankkártyás vásárlás, tranzakciónként minimum ezer forint értékben, 60 napon belül, illetve az ügyfél hozzájárulása a marketingcélú megkeresésekhez. Itt is hűségidőt kell vállalni, 12 hónapon belüli számlamegszüntetés esetén az ajándékpénzt vissza kell fizetni. Az akció 2023. október 2-ig tart.

Ha már ügyfél vagy, akkor is megjutalmaznak

A hallgatók rengeteg kedvezményt kapnak a bankoktól már a számlanyitás után is, amelyek aztán folyamatosan érvényesek, nem csak akciós jelleggel. Ezek közül is tallóztunk, a teljesség igénye nélkül.

Technology,,Shopping,,Banking,,Home,And,Lifestyle,Concept,-,Close,Up
Sok hitelintézetnél a számlavezetés folyamatosan, feltétel nélkül ingyenes.
Fotó: Shutterstock

A CIB Banknál az ECO ForYou bankszámlán most az év végéig tartó akció keretében nem kell megfizetni a bankkártya első éves díját, amellyel 5546 forint takarítható meg. A számlavezetés feltétel nélkül, folyamatosan ingyenes, az átutalási tranzakciók esetében pedig nem kell díjat fizetni az első 20 ezer forintig az idei év végéig biztosan, de lehet, hogy meghosszabbítják ezt az akciót.

Az Erste Banknál folyamatosan ingyenes a diákszámla havi számlavezetése, feltétel nélkül. A számlacsomaghoz kétféle kedvezmény választható, az egyik esetében a korlátlan átutalás csak a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő díjért (0,3 százalék, maximum 10 ezer forint tranzakciónként), vagy a dombornyomású kártya választható az olcsóbb, elektronikus kártya éves díjáért. A kedvezmények közül egyszerre csak egyet lehet igénybe venni.

A Gránit Banknál a Diákszámlán 20 ezer forintos összegig díjmentes, afelett 0,4 százalékot, de legfeljebb 12 ezer forintot kérnek egy-egy elektronikus átutalásért. „A bankkártyás készpénzfelvételért bármely hazai ATM-ben csak a pénzügyi tranzakciós díjnak megfelelő, 0,6 százalékos összeget kell megfizetni, ami nagyon olcsónak számít” – emelte ki Gergely Péter. A számlavezetés folyamatosan, feltétel nélkül ingyenes. Hasonlóan a K&H Bank K&H ifjúsági számlacsomagja esetében a bankkártya első éves díját sem kell fizetni. Az MBH Banknál tovább fokozódnak a kedvezmények: a már felsoroltak mellett a bankkártyáért egyik évben sem kell fizetni. Sőt, a tranzakciókról SMS-t küldő értesítő szolgáltatás is teljesen ingyenes, beleértve a havidíjat és az SMS-ek után fizetendő díjat is. 

A rendszeres átutalás sem kerül pénzbe a tranzakció első 20 ezer forintjáig.

Az OTP Banknál folyamatosan ingyenes a számlavezetés és a bankkártya éves díja, feltétel nélkül, a Bázis számla Junior kedvezménnyel nevű konstrukció esetében. A Raiffeisen Bank a Yelloo számlacsomagban feltétel nélkül, ingyenesen kínálja a számlavezetést, és a tranzakció első 20 ezer forintjáig nem kerül pénzbe az elektronikus átutalás. Ugyanitt 2023. december 31-ig ingyenes a Verticard bankkártya kibocsátási és első éves díja is.

Az UniCredit Bank Diákszámla Zérója feltétel nélküli ingyenes számlavezetést tartalmaz folyamatosan, s a 2023. november 30-ig igényelt kártyák esetén díjmentes az első éves bankkártya tagsági díja. Emellett azok, akik 2023. december 15-ig nyitják meg a számlájukat, az ingyenes első év mellett a második évtől 50 százalékos kedvezményt is kapnak a kártyatagsági díjukra, egészen addig, amíg ebben a számlacsomagban vannak.

Érvényesek a minden bankszámlát érintő kedvezmények is

Az eddig felsorolt „mézesmadzagokon” túl, minden banknál elérhetők az állam által a bankszámlákra előírt kötelező kedvezmények. Így a törvényileg ingyenes készpénzfelvétel bármely belföldi forint ATM-ből, legfeljebb havi két alkalommal, maximum havi 150 ezer forintig. Továbbá 

ingyenes a készpénzátvétel a bolti kártyás vásárlások során havi két alkalommal, legfeljebb havi 40 ezer forintig, a díjmentes átutalás QR-kóddal indítva, és az áru, szolgáltatás árának ellentételezése ingyenes fizetési kérelemmel.

Díjmentesek ezenfelül minden diákszámlacsomagnál a bankkártyás vásárlások itthon és külföldön, boltban és az interneten, amelyet a bankok kereskedelmi kedvezményként nyújtanak. (Ezt már az állam nem írja elő.)

Életkori korlátok

A diákszámlák általában 18 éves kortól nyithatók, sokszor még akkor is, ha a fiatal már korábban is rendelkezett egy másik diákszámla-konstrukcióval. Meglévő diákszámlások az újra – sokszor automatikusan – átszerződnek 18 éves korukban. A felső korhatár pedig általában 25-26 év. Fontos lehet még tudni, hogy nem minden bank követel meg hallgatói jogviszonyt a kedvezményekhez. A Gránit Banknál például nem szükséges igazolni ezt, a Raiffeisen Bank pedig külön hangsúlyozza, hogy a Yelloo számlakonstrukciót mindenkinek nyújtja, aki nem töltötte még be a 26. életévet. Ezért bizonyos kedvezményes bankszámla-konstrukciókat azok is igénybe vehetnek, akiknek nincs hallgatói jogviszonyuk, ám még nem töltötték be a 25-26 éves életkort. A diákszámlanyitáshoz az UniCreditnél sincsen szükség diákigazolványra.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.