BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elnöki rendeletet hozott Matolcsy György: életbe lépett az új alapkamat

Hivatalosan is megjelent a jegybank döntése az új alapkamatról. Az irányadó kamat legutóbb több mint egy éve változott.

Rendelet jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a kedd esti Magyar Közlönyben. Ebben Matolcsy György a jegybanki alapkamat mértékéről határozott.

MATOLCSY György
Matolcsy György rendeletben hirdette ki az új jegybanki alapkamatot (Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

A rendeletben az olvasható, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának döntésére tekintettel

a jegybanki alapkamat mértéke 12,25 százalék, 

ami mától, azaz 2023. október 25-én lép hatályba. Ezzel párhuzamosan pedig hatályát vesztette a jegybanki alapkamat mértékéről szóló 38/2022. (IX. 27.) MNB-rendelet. Ez még tavaly szeptember végén született és azt mondta ki, hogy a jegybanki alapkamat mértéke 13 százalék, amit 2022. szeptember 28-tól kellett alkalmazni.

Ahogy arról a Világgazdaság kedden beszámolt, hosszú idő után először csökkentette az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa, amely a kamatdöntő ülésén a várakozásoknál kissé nagyobb mértékben, 75 bázisponttal 12,25 százalékra mérsékelte az effektív kamatot. Az elemzők jelentős lazításnak minősítették a döntését és emlékeztettek rá, hogy a jegybank legutóbb tavaly szeptemberben nyúlt hozzá az alapkamathoz. Igaz, akkor éppen ellentétesen és 125 bázisponttal 13 százalékra emelte azt. A mostani csökkentés értékeléséről és lehetséges hatásairól az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Elemzők: kedden jelentős lazításról döntött a monetáris tanács

Jelentős lazításnak minősítették az elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának mai kamatcsökkentő döntését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.