BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben

Az idei fűtési szezonban nem lesz 18 fokos korlátozás, az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére.

A 2022-es hőmérséklet korlátozó rendelkezést – amely szerint a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletig fűthetők fel – az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hatályon kívül helyezi a kormány.

Closeup,Of,Woman,Warming,Her,Hands,On,The,Heater,At
Fotó: Shutterstock

Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban így magas szintről kezdődhetett meg a tárolók feltöltése. A hazai gáztárolók töltöttsége már meghaladja a 97 százalékot.

A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi.

Takarékoskodnak az energiával a háztartások és a cégek is

A hazai gázfelhasználás 15,7 százalékkal csökkent 2023 első három negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság.

A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, az ellátás biztonságát a belföldi kitermelés is erősíti. A veszélyhelyzeti rendelkezések hatályon kívül helyezésével az érintett intézmények fűtésére ismét az általános munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni. Ezek szerint a hideg évszakban a szellemi munkát végzők esetében 20-22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél 18-20 fokos léghőmérséklet biztosítandó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.