Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Dél-Dunántúlon a halfogyasztók aránya 76 százalék, és a fővárosban a legkisebb a halrajongók tábora, itt a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyaszt halhúst – írta a teol.hu. Annak ellenére, hogy a halat igen sokan kedvelik, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is többnyire karácsonykor, illetve néha hétvégenként halászlé formájában. Ennek oka nem is annyira anyagi jellegű, inkább a szokásokban keresendő – írja a lap.
Tolnában a halfogyasztás jóval magasabb az országos átlagnál, Szekszárd, Tolna, Bátaszék, Bonyhád a halfogyasztók országos élmezőnyében foglal helyet. Ez nem meglepő, hiszen a Sárközben mindig is halászó népek éltek.
Tolna megyében az egy főre jutó halfogyasztás elérte a 8 kilogrammot 2021-ben, ami közel egykilós növekedést jelent az azt megelőző két évhez képest.
Az angolszász hagyományok azonban egyre inkább „beszivárognak” hazánkba is. Angliában és az Egyesült Államokban a karácsonyi menü elengedhetetlen fogása a gesztenyével töltött pulyka és a karácsonyi puding. Olaszországban az ünnep neve Natale, ami születést jelent. A karácsonyi vacsora hal, amit mindig a karácsonyi kalács, a panettone zár.
Karácsonyi hal: nem látszik a tóparti árcsökkenés a boltokbanLesz elég hal karácsonyra, jó közepes évet zárnak a halászok. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.