BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolta az UniCredit Bankot a piacfelügyelet

A felügyelet szerint a bank kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban voltak hiányosságok.

Az UniCredit Bankra 13 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a folyósítási kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt. A felügyelet határidő kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. 

Az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Vizsgálatot folytatott az UniCredit Banknál az MNB, főként a vállalati hitelezés kapcsán a kontrollfolyamatok szabályozottságát és gyakorlatát vizsgálta, továbbá ellenőrizte a lakossági hitelezésben alkalmazott hitelfedezeti mutatóval kapcsolatos adatszolgáltatási gyakorlatát. A célvizsgálat – a vizsgálati témaköröktől függően – 2022. március 31-től, illetve 2023. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át – derül ki az MNB szerdai közleményéből.

Budapest,,Hungary,-,1,November,2021:,Unicredit,Bank,Company,Sign
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat feltárta, hogy a bank vállalati hitelellenőrzési utasítása nem teljes körű és ellentmondásos volt. Az UniCredit az összegalapú szegmentálás terén nem dolgozott kellően prudens módszertannal, és a folyósítási feltételek teljesülését sem mindig ellenőrizte az üzleti területtől függetlenül, és nem valósult meg azok ellenőrzésének egységes dokumentálása és nyilvántartása sem.

Az MNB az ellenőrzés alá vont hitelügyletek kapcsán megállapította, hogy néhány ügylet esetében a folyósítás előtti feltételek ellenőrzését az intézmény nem végezte el megfelelően. Hiányosnak bizonyult a hitelintézet folyósítás után alkalmazott kontrollfolyamatának gyakorlata is.

Az UniCredit a vizsgált időpontban bizonyos esetekben a hitelügyletek egyes adataira vonatkozóan teljesítendő adatszolgáltatásában (HITREG) hibás kamatozási adatokat jelentett, továbbá nem megfelelő módon tüntetett fel egyes ügyfélcsoportokat, illetve speciális hitelezési típusú kitettségeket.

Az MNB ezért szerdai határozatában haladéktalanul, illetve egyes esetekben 2024. március 31-i határidővel kötelezte az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t a problémák megszüntetésére. A banknak az előírt kötelezettségek teljes körű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a vezető testületek által is megtárgyalt, jóváhagyott – belső ellenőri jelentéssel 2024. május végéig kell beszámolnia a hibákat orvosló lépéseiről.

A felügyelet mindemellett összesen 13 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre. A bírságösszeg kapcsán enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve hogy már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését – olvasható a közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.