BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagált Orbán Viktor az ukrajnai magyarok levelére

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

„Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait” így reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének levelére, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. november 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2023. november 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő kifejtette: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért folytatta a kormányfő –

azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával.

„Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen” zárta levelét Orbán Viktor.

Szerdán a parlamentben beszél Orbán 

A miniszterelnök is felszólal szerdán az Országgyűlésben az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről című határozati javaslat vitájában. A parlament honlapján közzétett, Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP) frakcióvezető és Nacsa Lőrinc (KDNP) által jegyzett javaslat szerint az Országgyűlés megállapítaná, hogy az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén elfogadott következtetésekben meghatározott,

Ukrajna európai uniós folyamatának előrehaladásához kapcsolódó előfeltételek nem teljesültek.

Ugyanakkor az Európai Unió bővítéspolitikájának objektív, szabályokon és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia – hívják fel a figyelmet az előterjesztők, akik szerint emiatt az Országgyűlés stratégiai vitát tartana szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. A stratégiai vitának ki kell terjednie az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, illetve a bővítésnek a tagállamok gazdaságára és az Európai Unió meghatározó politikáira gyakorolt hatásaira.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.