BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bóka János: Ukrajna nem fog nyerni a háborúban és Oroszország nem változik meg, ehhez alkalmazkodni kell

Az Európai Uniónak fel kell építenie egy ukrán stratégiát, és ezt a programot kell finanszíroznia, nem közvetlenül Ukrajnát – mondta az uniós ügyekért felelős miniszter egy interjúban. Bóka János szerint Európában el kell fogadni, hogy Ukrajna nem győzheti le Oroszországot a hadszíntéren, és ehhez mérten kellene terveket kovácsolni. Kitért arra is, hogy Magyarországnak minden cent uniós forrást meg kell kapnia.

Magyarország álláspontja, hogy az Európai Uniónak nem Ukrajnát kellene finanszíroznia, hanem a saját ukrán stratégiáját, amely magában foglalhatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és egyéb segítséget is – nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az olasz Corriere della Sera napilapnak római látogatása során.

20230831__MI_00920230831 Budapest 
Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára
Fotó: Mirkó István MI
Magyar Nemzet20230831 Budapest Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkáraFotó: Mirkó István MIMagyar Nemzet
Fotó: Mirkó István

Bóka János a Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben az interjú főbb állításait idézve azt írta, Magyarország stratégiai megbeszélést javasolt az EU Ukrajna-politikájáról, mivel úgy véli:

A kezdeti stratégia, amely azon a feltételezésen alapult, hogy Ukrajna nyerni fog a hadszíntéren, és ez politikai változást fog hozni Oroszországban, nem működik. Alkalmazkodnunk kell ehhez.

A miniszter felidézte, hogy az Európai Bizottság javaslata négy évre kíván finanszírozást biztosítani, miközben Ukrajna fejleményeit és igényeit nem lehet négy évre előre megjósolni.

Magyarország szerint ezért konzervatívabb tervezés szükséges: rövidebb pénzügyi időszakokkal, és minden időszak végén felül kellene vizsgálni a kialakított rendszert, valamint

létre kellene hozni egy speciális alapot az európai államok és a nemzetközi pénzügyi szereplők önkéntes részvételével 

– ismertette Bóka János.

A miniszter kitért arra is: Magyarország stratégiai érdeke, hogy az Európai Unió és Oroszország, valamint Magyarország és Oroszország között

egy stabil entitás legyen, és hogy ez az entitás a lehető legnagyobb mértékben horgonyozzon le az európai struktúrák mellett.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány szerint teljesen különálló az Ukrajnának nyújtott európai segélyek és a jogállamisági kifogások miatt Magyarországtól elzárt források kérdése.

Úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben megfelelünk a szabályoknak, hogy a nekünk járó európai forrásokat megkaphassuk

– mutatott rá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.