Pénteken este fedi fel a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő a magyar adósbesorolásról szóló döntését. Felminősítés nem várható a költségvetési kérdőjeles helyzete miatt, pedig a idei beindulása megteremthette volna az alapot ehhez. A bejelentett 675 milliárd forint értékű beruházás elhalasztása egyelőre stabilizálja az államháztartást, de van, aki szerint további lépések válhatnak szükségessé.  

nemzetközi hitelminősítő New,York,/,Usa,-,July,12,2019:,S&p,Global
A nemzetközi hitelminősítő péntek este dönt a magyar adósbesorolásról / Fotó: Shutterstock

Jelen helyzetben a leminősítés sem túl valószínű. Erre az intézet korábbi kommunikációja alapján akkor kerülne sor, ha jelentős mennyiségben visszatartották volna az ország EU-forrásait, vagy egy újabb letarolta volna a gazdaságot. 

Mivel az utalása megindult, és az energiapiacon is megnyugodtak a kedélyek, minden jel szerint marad a BBB mínusz osztályzat az S&P-nél, amivel a befektetésre ajánlott kategóriában maradunk az intézetnél, egy fokozatra a bóvlitól. 

A forint árfolyamára is kihat a döntés 

Az egyedüli kérdés – úgy tűnik – az, hogy megmarad-e stabil kilátás, vagy esetleg rontanak, netán javítanak rajta. A negatív perspektíva azt vetítené előre, hogy a következő minősítéskor nagy valószínűséggel az osztályzat rontása várható. A kilátás rontása a besorolás meghagyása mellett ráirányítaná a figyelmet a másik két nagy hitelminősítőre, s a piac feltenné a kérdést, hogy ők vajon mit döntenek.

A befektetők aggodalma mindenképpen tartósabb nyomást gyakorolna a forintra, ami miatt a kamatcsökkentés visszafogottabb fokozatra kapcsolhat

– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő kamatdöntése május második felében lesz.

Nemzetközi hitelminősítők: a másik két ház is dönt hamarosan

A Moody’s május utolsó napján, a Fitch Ratings június közepén dönt az ország adósbesorolásáról. Jelenleg mindkét hitelminősítő az S&P-nél egy hajszálnyival jobb kategóriában tartja Budapestet. 

A két nagy ház legutóbbi felülvizsgálatuk alkalmával megerősítette a magyar osztályzatot.

A Moody’s tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra döntését arról, hogy marad az ország Ba2 besorolása. A tavalyi év utolsó hitelminősítése a Fitchhez volt köthető, amely decemberben meghagyta a BBB osztályzatot negatív kilátással. 

Az S&P tavaly januárban kisebb sokkot okozott a magyar gazdaságnak azáltal, hogy leminősítette az országot, elsősorban az uniós megállapodás hiányára hivatkozva. Ezt követően decemberben vizsgálták felül az osztályzatot, akkor úgy látták, hogy a növekedés hazai beindulása lehetővé teszi a fiskális és a monetáris politika mozgásterének visszaépítését, és nem változtattak a besoroláson. A nagy kérdés az, hogy most este mit fognak lépni, honlapjukon követhető a hír. 

Hitelminősítés: ítéletet mond a három óriás egyike – meglepetés lenne, ha lefokoznák Magyarországot

Tavaly, az év elején hideg zuhanyként érkezett a hír, hogy a Standard & Poor’s rontott az ország adósbesorolásán. Most pénteken újra dönt az intézet, ezúttal azonban – akárcsak decemberben – várhatóan nem változtatnak az osztályzaton. Magyarország hitelminősítése mindhárom nagy háznál, így a Moody’snál és a Fitch Ratingsnél is, a befektetésre ajánlott kategóriában van.