BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Economical,Relationship,Between,Germany,And,Hungary,International,Trade,Of,Germany,

A cementiparon kívül nincs problémájuk a német vállalatoknak Magyarországgal

A nemzetgazdasági miniszter szerint hangulatkeltés zajlik a német–magyar gazdasági kapcsolatok ellen, amelyek nemcsak fontosak, de túlnyomórészt problémamentesen működnek. Nagy Márton szerint Németország egyébként is hazánk legfontosabb gazdasági partnere és legnagyobb tőkebefektetője is, ezért ő bárkivel hajlandó az egyeztetésre, hogy a kapcsolatok tovább erősödjenek.

Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere és hazánk legnagyobb tőkebefektetője is, ezért ő mindenkivel kész és nyitott az egyeztetésre – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, miután a magyar–német gazdasági és üzleti együttműködésekről tárgyalt a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága, valamint a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képviselőjével.

nagy márton német gazdaság
Nagy Márton amondó: nem szabad hagyni, hogy egyetlen ügy beárnyékolja a német–magyar kapcsolatokat / Fotó: Vasvári Tamás

Nagy Márton a hivatalában egyeztetett:

  • a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága (Ost Ausschuss) alelnökével, Philipp Haussmann-nal,
  • a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagjával, Barbara Zollmann-nal.

Az egyeztetésen a felek áttekintették a magyarnémet gazdasági és üzleti kapcsolatokat és együttműködéseket. Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik: 

Minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket.

A nálunk beruházó német cégek négyötöde marad is

Nagy Márton kiemelte: Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, hiszen a német cégek több mint 220 ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon, 

Németország részesedése a külkereskedelemből is 24 százalékot ér el, amivel az első számú kereskedelmi partnerünk. 

Továbbá hazánk legnagyobb tőkebefektetője is: a százmilliárd eurót kitevő FDI-állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz.

Economical,Relationship,Between,Germany,And,Hungary,International,Trade,Of,Germany,
Németország a legfontosabb gazdasági partnerünk / Fotó: Shutterstock

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta átlagosan meghaladja a 9 százalékot, ami a világon top tízes érték. Emellett a kiszámítható üzleti környezet is hozzájárul ahhoz, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra hazánkat választaná befektetési célpontként.

A német cégek Magyarországon jól érzik magukat, és eredményesen működnek, a német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció és a hadiipar területén – fejtegette Nagy Márton.

Nagy Márton: nem kell a hangulatkeltés

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a gyümölcsöző kapcsolatok mellett bizonyos körök részéről téves és hamis hangulatkeltés zajlik. Kijelentette: 

nem igaz, miszerint az együttműködéseket tekintve az élelmiszeriparban vagy a kiskereskedelemben gondok lennének, a reptér visszavásárlása is a partnerség jegyében, ütemezetten halad. 

Hozzátette: egyetlen iparágban, a cementiparban fedezhető fel konfliktus, itt azonban az érintett vállalkozások visszaéltek az erőfölényükkel.

Nagy Márton összegzésében felhívta a figyelmet: nem szabad hagyni, hogy ez az egyedi ügy átfertőzze a magyar–német kapcsolatokat, és továbbra is mindenkivel kész és nyitott az egyeztetésre a kapcsolatok további megerősítése érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor kritikusan nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bankról.

Mi az a Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága?

A német üzleti élet 29 kelet- és kelet-közép-európai, orosz, délkelet-európai és közép-ázsiai országot érintő regionális kezdeményezése. A 72 éves szervezet elsődleges feladata a tagvállalatok számára a külföldi befektetések támogatása, a külkapcsolatok közvetítése és a piacra lépéssel kapcsolatos kérdések megválaszolása. A szervezetet hat vezető német gazdasági szövetség támogatja, és több mint 350 tagvállalatot számlál.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.