BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsot döntött az Exim hitelkihelyezése

Minden eddiginél eredményesebben és rekord-hitelkihelyezéssel zárta a tavalyi évet az Eximbank Zrt. Mérlegfőösszege több mint 74 százalékkal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50 százalékos bővüléssel megközelítette a 2500 milliárd forintot az év végére.

Rekord hitelkihelyezéssel zárta 2023-at az Exim Magyarország a kedvező kamatozású hitelprogram-konstrukciók iránti erős kereslet, valamint a bővülő közvetlen belföldi finanszírozás eredményeként. Üzleti fókuszában a bizonytalanabb gazdasági környezetben működő magyar exportőrök és beszállítók banki termékekkel történő segítése mellett a kormányzati anticiklikus gazdaságpolitika támogatása is kiemelt szerepet kapott az erről kiadott közlemény szerint.

eximbank
Sikeres évet zárt az Exim / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A folyósítások értéke közel 1444 milliárd forint volt, nagyobb 2022-es folyósítások két és félszeresénél. Az Eximbank mérlegfőösszege több mint 74 százalékkal 3642 milliárd forintra emelkedett, stabil pénzügyi mutatók: magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfólióminőség és pozitív eredmény mellett. Adózott eredménye 18,5 milliárd forint volt, tőkemegfelelési mutatóját stabilnak nevezi a közlemény. (A Világgazdaság a bank múlt évi eredményéről is beszámolt.)

Az Exim 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, a 2023-ban indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikeresen támogatta a vállalkozásokat a megnövekedett hitelkamatok miatti finanszírozási problémák megoldásában, valamint a beruházások növelésében. 

Az ezermilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelprogramban 2023-ban 2767 szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások.

Ez év elején további 200 milliárd forinttal bővült a hitelprogram kerete a rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően. A program jelentős szerepét mutatja, hogy 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28 százalékát), 868 milliárd forintot az e programban szerződött hitelek adták.

Az Eximnek továbbra is az a célja, hogy minél több magyar vállalkozás sikerét elősegítse, ezt az idén különösképpen az export erősítésével és a hazai vállalatok kifektetéseinek támogatásával, ezt Hoffmann Mihálytól, az Exim Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettesétől idézte a közlemény.

Kötvénykibocsátás a nemzetközi piacokon 

Az Eximbank az expanzív hitelezés forrását a hitelfelvétel mellett elsősorban a hazai és közel egy évtized után a nemzetközi piacokon történő újbóli kötvénykibocsátásokkal teremtette meg. A múlt év tavaszán egy 1,25 milliárd dolláros, sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amely a Magyar Állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Az ősszel több mint tíz év után újra euró alapú nemzetközi kötvénykibocsátást valósított meg, ennek során 1 milliárd euró értékben értékesített kötvényt a tőkepiacon. 

A nemzetközi piacokon Magyarországgal szemben továbbra is töretlen a bizalom, amelyet jól példáz, hogy mindkét sikeres kötvényaukción a befektetők kiemelt érdeklődést mutattak.

Nőtt a Mehib biztosítási portfóliója

Az Exim intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) biztosítói kötelezettségvállalási állománya a 2022. év véginél 11 százalékkal magasabb, 775 milliárd forint lett, és mérlegfőösszege is 11 százalékkal nőtt. Az egyedi ügyletek esetében a Mehib és az Eximbank szorosan együttműködik, mivel az Eximbank által nyújtott vevőhitelek és segélyhitelek Mehib-biztosítással vehetők fel. A biztosítási portfólió reláció szempontú diverzifikáltsága nőtt 2023-ban, a biztosító 42 viszonylatban nyújtott biztosítási fedezetet 2023 végén.

Az Exim Magyarország ügyfeleinek száma 15 százalékkal nőtt tavaly, így az intézménypáros összesen 3344 vállalkozás támogatásában vesz részt. Az ügyfelek 87,5 százaléka a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.