BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A támogatások pörgették fel a hazai lízingpiacot

Bár az első negyedévben is nőtt a lízingpiac, ez főleg az állami támogatással nyújtott konstrukcióknak köszönhető. A CIB Lízing eredményes időszakot zárt.

Ellentétes mozgásokat mutatott az idei első negyedévben a magyar lízingpiac: az ellátási láncok helyreállásával a szállítási nehézségek a legtöbb szegmensben megszűntek, és újra előtérbe kerültek a nehéz gazdasági helyzetből és a pesszimista jövőképből adódó keresleti problémák, ezért szinte valamennyi eszközfinanszírozási területen – így a nagyhaszonjárműveknél, a mezőgazdasági gépeknél, az ipari gépeknél – csökkentek az eszközeladások – derült ki a CIB Lízing lízingpiaci elemzéséből.

Minibuses,In,The,Parking,Lot,At,The,Bus,Stop.,Back
lízingpiac
A támogatások pörgették fel a hazai lízingpiacot / Fotó: Shutterstock

Az első negyedévben már az egyes eszközök eladási ára, így finanszírozott értéke sem tudott tovább emelkedni, sőt a forgalmazási piacokra már mérsékelt árcsökkenés volt jellemző 2023-hoz képest.

A csökkenést ugyanakkor – egyelőre – hatékonyan ellensúlyozni tudják az állami támogatással kínált termékek: a forintban nyújtott finanszírozás esetén a KAVOSZ-nál elérhető Széchenyi Lízing konstrukciói, míg az euróalapú finanszírozás esetén a Baross Gábor program EXIM által nyújtott termékei.

A CIB Lízing a kissé ellentmondásosan alakuló piaci környezetben is javította pozícióit: az ügyfélportfólió közel 7,5 százalékkal növekedett 2023 első negyedévéhez képest. Ezen belül az autófinanszírozás területén közel 14, a flottafinanszírozásnál több mint 40 százalékkal nőtt az ügyfélszám. Az eszközportfólió több mint 4,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, amihez jelentősen hozzájárult a nagyhaszonjárműveknél mért közel 15 százalékos és a gépek/berendezések területén mutatkozó több mint 33 százalékos növekedés. A portfólió minősége eközben továbbra is stabil a CIB Lízingnél, az NPL-ráta az autófinanszírozásnál 2,5, az eszközfinanszírozásnál pedig 3,5 százalék környékén alakult.

Lízingszövetség: kettősség mutatkozik a hazai lízingpiacon

Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható: a személyautók és kishaszonjárművek esetében megmaradt a tavaly év végén tapasztalt fokozott aktivitás, közben viszont a termelőeszközök, főként a mezőgazdasági gépek esetében visszaesés látszik.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.