Magyar gazdaság

Most választják meg a Balaton idei fagyiját

Kéttucatnyi fagylaltkreációt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák a Balaton fagyija 2024 versenyre. A Balatoni Turizmus Szövetség által tizenegyedik alkalommal meghirdetett versenyen tavaly a balatonalmádi Amaretto Fagyizó tövisesmangó-sörbetje nyert, az akkori verseny különdíját a sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyi kapta. A máig kasszasiker lángosos fagyi megalkotója, a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó idén a balatoni hekket is benevezte a versenyre. Hamarosan kiderül, melyik lesz a Balaton fagyija 2024-ben.

Tizenegyedik alkalommal választják meg az év Balaton fagyiját, a versenyre egyre több kreációt neveznek be a régióból, noha nem könnyű minden évben új ízeket, alapanyagot, párosításokat, kombinációkat kitalálni – derült ki a megmérettetés zsűrizésének pénteki beharangozóján.

Munkában a fagyizsűri / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

Idén először a Balaton közepén, a Siófokról indult Szigliget hajó fedélzetén zajlik a Balaton fagyija választás.

A hattagú zsűriben a versenyt meghirdető Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs mellett a Gelato World Cup idei bronzérmese, az ötfős magyar csapatból négy tagja foglal helyet. A balatoni cukrászdák 24 fagylaltkreációval pályáznak a Balaton fagyija 2024 cím elnyerésére, a beérkezett pályázatok igen sokszínűek, édesek és sósak vegyesen.

A balatoni hekk fagyi poénnak indult, de versenymű lett / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

Tavaly 12 cukrászda 20 fagylaltkölteményt nevezett be, és a balatonalmádi Amaretto Fagyizó tövisesmangó-sörbetje lett 2023-ban a Balaton Fagyija. Az előző verseny különdíját a sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyi kapta, amelyet a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó nevezett be.

Pálfi Attila, a lángosos fagyit megálmodó és azóta is a kínálatában tartó fagyizó tulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta, óriási siker a tavalyi lángosos fagylalt, még most is sokan keresik fel csak emiatt a fagylaltozóját. Idén a Vitorlás fagyizó a balatoni hekk fagyival és egy sajtossal nevezett be, még nem tudni, az előbbit a zsűri poénnak értékeli, és értékeli-e, vagy csak egy újabb jó reklámot kap az enélkül is népszerű fagyizó.

Balaton fagyija
Színes az idei pályázók köre / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

 

A magyarok kedvenc fagylaltízeinek toplistája

  • csokoládé
  • vanília
  • eper
  • citrom
  • és málna

– írtuk meg korábban.

Hamarosan kiderül, hogy idén ki nyeri meg a Balaton fagyija versenyt. A Balaton fagylaltnagyhatalom lett, négy évszakos turisztikai desztináció álma mára kezd valósággá válni, egyre többen keresik fel a tavat elő- és utószezonban is. 

Fagyikörkép: mit szeretnek a magyarok? – videó

Világszínvonalú a magyar fagylalt, a magyar cukrászok kiemelkedően szerepelnek a világversenyeken is. A hazai közönség kíváncsi és lelkes, van, aki nemcsak nyáron, hanem már télen is rendszeresen vásárol fagylaltot. Az ízek toplistája folyamatosan változik, a csoki, az eper és a vanília örök kedvenc, de egyre nagyobb tömegeket hódít meg a pisztácia, amelynek több változata is kapható a magyarországi cukrászdákban is.

 

 

Balaton fagyija balaton fagylalt
Kapcsolódó cikkek