BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az utasbiztosítási szezon, és erősnek is ígérkezik

A tavalyi, 27 százalékos emelkedés után idén tovább nőhet a díjbevétel az utasbiztosításoknál. A szerződéskötés előtt azonban érdemes alaposan átnézni a választott konstrukció nyújtotta fedezetek körét is.

A koronavírus-járvány okozta sokk után gyorsan visszaépült az utasbiztosítási piac: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly 27 százalékkal, 19,3 milliárd forintra nőtt a biztosítók e termékből származó díjbevétele, miközben a teljes nem életbiztosítási terület 14,5 százalékos bővülést produkált – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Back,View,Of,Happy,Family,Standing,Near,A,Large,Plane
Fotó: Shutterstock

 

Három év, háromszoros díjbevétel

A 2023-as – egyébként rekordszintű – díjbevétel több mint a háromszorosa a 2020-ban mértnek, amikor a koronavírus-járvány gyakorlatilag a földbe döngölte a piacot. 

Az utasbiztosítások a közel 20 milliárd forintra duzzadt díjbevétel ellenére sem számítanak domináns terméknek a hazai piacon: az ez alapján mért részesedésük 2023-ban valamivel két százalék felett járt a nem életbiztosítási területen, és eddig soha nem is ment 2,5 százalék fölé.

 (A járvány idején ebből a szempontból is mélypontra került a piac: az utasbiztosítások mindössze 0,9 százaléknyi szeletet tudtak kihasítani a nem életbiztosítási tortából.)

Jókora az esélye viszont annak, hogy az idén újabb bevételi rekordot dönt a piac. Ehhez a díjak emelkedésén túl az is hozzájárulhat, hogy az eddig megjelent felmérések tanúsága szerint továbbra is magas a külföldi nyaralást tervező háztartások aránya, illetve az is, hogy az online csatornák révén ma már könnyen és gyorsan megoldható a szerződéskötés.

A döntő többség tervez szerződést kötni

Az Insura közelmúltban végzett felmérésének eredménye szerint a külföldi utazást tervező magyarok döntő többsége utasbiztosítást is kíván kötni. A portálon közzétett bejegyzés szerint 

a külföldre utazók 80 százaléka szokott utasbiztosítást kötni, azonban 14 százalékuk ezt csak akkor teszi, ha hosszabb utazásra indul.

Az utasbiztosítást kötők 17 százaléka számára az ár a legfontosabb szempont a biztosítás megkötésekor, 46 százalékuk a magas szintű védelmet, 36 százalékuk pedig a gyors, egyszerű biztosításkötést tartja a legfontosabbnak.

Azok, akik egyáltalán nem kötnek utasbiztosítást, többségükben úgy nyilatkoztak, hogy nem tartják fontosnak az utasbiztosítási védelmet, 22 százalékuk az Európai Egészségbiztosítási Kártya védelmét érzik elégségesnek, 17 százalékuk pedig a bankkártya mellé járó utasbiztosításra támaszkodik. Az utóbbi két táborban minden negyedik válaszadó nem ismeri az Európai Egészségbiztosítási Kártya, valamint a bankkártya mellé járó utasbiztosítás pontos feltételeit és fedezeteit, holott – emlékeztetett bejegyzésében a portál – ezek a megoldások ugyan nyújtanak némi védelmet, ám többnyire nem érnek fel egy átfogó utasbiztosítási fedezettel.

Ezeket érdemes végiggondolni utazás előtt

A Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett, az utasbiztosításokról szóló, részletes tájékoztató szerint néhány szempontot mindenképpen érdemes végiggondolni a szerződéskötés előtt. Így például, hogy az utazásra milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal, baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, a célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek, milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk, milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk, mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés (például csak városlátogatás a terv, vagy sportolás is szerepel a programban). A jegybank szerint ezek ismeretében érdemes dönteni arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó módozatot érdemes választani. 

Aki olyan helyre készül – tették hozzá –, ahol a hazaihoz képest sokszorosába kerül az egészségügyi szolgáltatás, annak érdemes olyan biztosítási módozatot választania, amely magas vagy korlátlan fedezetet nyújt ilyen esetekre. Sportrajongók – ha az alapcsomag nem tartalmazza az emelt szintű kockázatot – normál utasbiztosításuk mellé, pótdíj ellenében több biztosítónál kiegészítő sportbiztosítást is köthetnek, amely fedezetet nyújthat vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett balesetnél.

Ide repülünk leginkább nyáron

Míg Barcelona és Róma azok közé az úti célok közé tartozik, amelyek sosem veszítenek népszerűségükből a magyarok körében, addig Isztambul a tavalyi 18. helyről a harmadikra ugrott a Kiwi.com repülőjegy-foglalási listáján a nyári hónapokra. A cseh utazási technológiai vállalat adatai szerint tavalyhoz képest számottevően több magyar repül idén Alicantéba, Bázelbe és New Yorkba, a júniusi EB miatt pedig Stuttgart is bekerült a top 20-ba. Arányaiban több honfitársunk utazik idén távolabbi úti célokra is, Ázsia különösen népszerű. Míg az átlagos repülőjegyár emelkedett – idén nagyjából 15 százalékkal többe, hozzávetőleg 72 ezer forintba kerülhet egy átlagos repülőjegy –, addig a 4000 kilométernél messzebbi járatokért kevesebbet kell fizetni tavalyhoz képest.


 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.