BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vidéki éttermekkel indul május végén a vendéglátó üzletek támogatási programja

Esőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermek pályázhatnak egymillió forint vissza nem térítendő támogatásra, amire jelentkezni már május 27-től lehet. Júniustól a cukrászdákkal, folytatódik a program, majd sorban jönnek a különböző vidéki vendéglátóhelyek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az összesen 13 milliárdos csomag utolsó üteme novemberben az italüzletekkel és bárokkal zárul.

Elsőként, május 27-től az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség a vendéglátóhelyeknek szánt vissza nem térítendő támogatásra pályázni – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség az összesen 15 milliárdos ágazati programcsomag program harmadik elemének indulását.

vidéki étterem
Vidéki éttermek támogatásával  nyílik meg a program harmadik eleme / Fotó: Shutterstock

A turisztikai ágazat támogatását szolgáló komplex programban már korábban megnyitották a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére szolgáló támogatási keretet és a Tourinformok korszerűsítésére szolgáló támogatásra is lehet már pályázni.

Zömében a vendéglátókat segítik

A  harmadik elem, a vidéki vendéglátó üzletek  energiahatékonyságot célzó beruházásait és eszközbeszerzését szolgálja, és most indul,  

A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják Magyarország turisztikai bevételeinek,

így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást – hangsúlyozza a közlemény. Összesen 13 milliárd forintra pályázhatnak majd a vidéki vendéglátó üzletek, az egész évben nyitva tartók május 27 és június 28 között 3 milliárd forint összegben hívhatnak le vissza nem térítendő támogatást.

A pályázatonként elnyerhető összeg 1 millió forint, 

amit korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. 

20240417_Pizzati_MP_HBN-1820240417 Debrecen
A PizzAtiban 23 különféle pizza vár rád, így garantáltan megtalálod a kedvencedet.

Fotó: Molnár Péter MP
Hajdú-Bihari Napló
Képen: Kovács István szakács
Konyhatechnológiai fejlesztéseket is szolgálhat a támogatás / Fotó: Molnár Péter

A támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik akár egy nagyobb beruházás során is.

Több ütemben nyílik meg a támogatási keret

Az összesen 13 milliárd forintos vendéglátóhelyi program további ütemeiben 

  • júniustól a cukrászdák, 
  • júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, 
  • augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek,
  • szeptembertől a kávézók, 
  • októbertől a büfék,
  • novembertől az italüzletek és bárok  jelentkezhetnek majd a program további ütemeire.

A szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme az elérhető technológia korszerűsége

– emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Hozzátette, hogy az ágazati támogatási konstrukció ezért a teljes vidéki vendéglátó szektor fejlesztését célozza.

Idén 15 milliárdos pályázati csomagot kap a turizmus

Három pillérből álló, 15 milliárd forintos turisztikai támogatási programcsomagot jelentettek be ma. Az ágazati szereplők versenyképességének erősítését szolgáló támogatás legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az első körben 13 ezer vállalkozásnak nyújtanak lehetőséget korszerűsítésre, eszközök beszerzésére, az elnyerhető támogatás egymillió forint. A cégeknek van mire alapozniuk, az idei újabb rekordév lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.