BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gizella pince

A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja

Több mint 1800 bor versengett idén a Decanter World Wine Awards 2024-en, ahol a tokaji Gizella Pince 6 puttonyos Aszú 2019 borát beválogatták a világ legjobb 50 bora közé platina minősítéssel. A 2019-es évjárat kiemelkedő volt Hegyalján, a pince 2019-es évjáratú édes szamorodni bora tavaly érdemelt ki platina minősítést a borversenyek csúcsaként jegyzett megmérettetésen. A csúcsborból 78 ezer forintért bárki vásárolhat a pincészetben, jelenleg ennyiért kínálják díszdobozban félliteres kiszerelésben, összesen 1115 palack van már csak belőle.

Először került tokaji aszú a világ legjobb 50 bora közé, méghozzá a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja, amelyet a Decanter World Wine Awards 2024-en 97 pontra értékelte a nemzetközi zsűri – tájékoztatott a pincészet kommunikációs ügynöksége.

tokaji aszú
A világ egyik legjobb borából már csak 1115 palack van / Fotó: Dancsecs Ferenc

A világ legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyére idén 18143 bort neveztek be.

Családi borászat sikere

A  borversenyek csúcsának is nevezett megmérettetésen

  • aranyérmet kizárólag 95 pont felett adnak, 
  • a platina minősítés pedig a 97 pont feletti tételeknek jár. 

A verseny végén a platina díjazást elért borokat újrakóstolva választja ki a legnevesebb szakértőkből álló zsűri azt az 50 legjobb bort, amelyek a Best in Show címet viselhetik. Ezek egyike lett a Gizella Pincészet egyik csúcsbora.

Őszintén reméljük, hogy ez a díj ráirányítja majd a figyelmet a tokaji aszúra. Legjobb tudomásom szerint ez az első aszú, ami Best in Show címet kapott. Nagy büszkeség ez számunkra

– mondta Szilágyi László, aki 2005-ben vette át szüleitől a nagyszülők által indított vállalkozást.

Gizella pince
Szilágyi László 2005-ben vette át a nagyszülei által alapított borászatot a szüleitől / Fotó: Dancsecs Ferenc

A Gizella Pince családi borászat, folyamatosan bővül, már 20 hektárról szüretelnek. 

A  Decanter World Wine Awards borversenyén tavaly a pince 2019-es évjáratú édes szamorodni bora érdemelt ki platina minősítést, ami híven tükrözi, hogy 

a 2019-es évjárat kiemelkedő volt Hegyalján.

Szemenként szüretelik 

A tokaji aszú a világ legtöbb odafigyeléssel előállítható bora, hiszen az aszúszemeket egyenként, kézzel válogatva szüretelik, egy-egy fürthöz, tőkéhez akár több alkalommal is vissza-visszatérve. A szemeket alapborban áztatják 1-2 napig, hogy tartalmukat kinyerjék, majd préselés és erjesztés után minimum 18 hónapra hordóba kerül.

tokaji aszú
Érnek az aszúszemek / Fotó: Dancsecs Ferenc

A díjnyertes Gizella aszú erősen limitált mennyiségben készült, összesen 1115 palack pihen a pincében.

A borász úgy véli, hogy a különlegességre elsősorban a csúcsgasztronómia lesz nyitott, megfelelő ételpárosítással még magasabb szintre lehet emelni az ízélményt, jó társ lehet libamájhoz, kéksajtokhoz és olyan ízgazdag desszertekhez, mint a crème brulée.

A világ egyik legjobb borát díszdobozban 78 ezer forintért találtuk meg a Gizella Pince honlapján.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.