BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Árad a Duna, tiszai vízügyes szakemberek segítenek a védekezésben

A Duna vízgyűjtőjén hétfőn leesett újabb csapadék hatására a folyó magyarországi szakaszán is magasabb tetőzések várhatók. Budapesten első fok felett tetőzik a folyó, Nagybajcsnál harmadfok feletti vízállás várható.

A Duna felső vízgyűjtőjén kisebb intenzitással ugyan, de még kitartott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-20 milliméter eső hullott, ebből az Inn területén a vártat meghaladóan helyenként akár 100 millimétert is mértek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az előrejelzések szerint keleti irányba mozdul el a csapadék, így a következő napokban már számottevő mennyiséggel nem kalkulálnak az alpesi vízgyűjtőkön, egészen hétvégéig, amikor azonban újra csapadékosabbra fordulhat az időjárás. 

Az ártereken az évszaknak és a sok esőnek köszönhető, dús növényzet lassítja a víz levonulását / Fotó: Bodnár Boglárka

A friss számítások szerint a Dunán Nagybajcsnál a harmadfokot meghaladó tetőzést már csütörtökön, a késő esti órákra várják a vízügyes szakemberek.

Budapesten szombaton számíthatunk a tetőzésre az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpart lezárását is jelenti majd. 

A hét hátralévő részében a Murán Letenyénél a II. fok körüli, a Rábán Szentgotthárdnál az I. fokot megközelítő, Körmendnél II. fok körüli, Győrött, Esztergomnál, Bajánál és Mohácsnál pedig az I. fokú szintet meghaladó vízállás várható. A Tarnán a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállásra számítanak a szakemberek.

A Duna szigetközi szakaszán az ár biztonságos levonulásának érdekében fokozott őrszolgálatot teljesítenek a vízügy munkatársai. A védekezés megerősítésére és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkájának támogatására 65 kolléga érkezett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól.

Az ártereken az évszaknak és a sok esőnek köszönhető, dús növényzet lassítja a víz levonulását, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát.

A vízügy szakemberei a nap 24 órájában követik az adatokat, elemzik a német, osztrák és szlovák modelleket. A megerősített vízügyes őrszolgálat folyamatosan figyeli a folyót, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.