BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árlista: sárgadinnye, cseresznye, meggy, málna, újburgonya – itt van, mennyibe kerülnek

Ha ezt az árlistát ismeri, nem tudják majd átverni, ha gyümölcsöt vásárol. Nyilvánosságra hozták a legfrissebb árakat a nagybani piacokon.

Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében.

szb20140620_1252
Sárgadinnye, cseresznye, meggy, málna, újburgonya: itt a lista, mennyibe kerülnek / Fotó: Székelyhidi Balázs

Ebben azt is kiemelik, hogy a zöldségek nagy része sem drágult a nagybani piacok árai alapján. A június közepi kínálatot vizsgálva közölték, hogy

  • a sárgadinnye kilója fajtától függően átlagosan 400-500 forintba került, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 26 százalékos csökkenés.
  • A germensdorfi cseresznye 900 forintos kilogrammonkénti ára 10 százalékkal,
  • a meggy 700 forintos kilogrammonkénti ára fajtától függően 17-27 százalékkal,
  • a málna 2150 forintos ára mintegy 15 százalékkal marad el a tavalyitól.

A zöldségek közül viszont drágult többek között az uborka, a kapor, a spenót, a gomba, a karfiol. Az újburgonya azonban csak feleannyiba került a nagybani piacokon, mint 2023-ban: kilogrammonként átlagosan 250 forintba.

A paradicsom mérettől függően 410-450 forintos kilogrammonkénti ára csaknem 8 százalékkal alacsonyabb, mint 2023 júniusában, a tölteni való paprikát pedig mintegy 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják, egy kilogrammot 415 és 570 forint közötti áron.

Ezek tehát nagybani árak, azok a zöldségesek, akik innen szerzik be a termékeiket, nyilván ennél drágábban kínálják a vásárlóknak. Viszonyítási pontnak azonban így is alkalmas az AKI árlistája, hiszen ez alapján könnyen kiszűrhető, hol adják jóval többért az idénygyümölcsöt.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.