BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
babaváró hitel

Megúszhatják a kétmillió forintos fizetnivalót a gyermektelen babavárósok

Nem feltétlenül kell majd visszafizetni az állami kamattámogatást a gyermektelen babaváró hiteleseknek, ugyanis a törvényt kiegészítették egy új bekezdéssel. Az első babaváróknak júliusban már letelik a gyermek születésére kapott öt év, ha a vállalást nem teljesítették, akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Az első időszakban szerződőknél 2 millió forint körüli összegről van szó, a fennmaradó tartozást pedig emelt kamat mellett kell tovább törleszteni.

Nem feltétlenül kell majd visszafizetni az állami kamattámogatást a babaváró hiteleseknek, ha nem született meg a vállalt gyermek. A méltányossági eljárásról szóló rész egy kedden elfogadott salátatörvényben szerepelt, azonban egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi szabályokon felül milyen élethelyzetekben lévő pároknak lehet elengedni a büntetést – tájékoztat a Bank360.

megúszható
Megúszható az állami kamattámogatás visszafizetése a gyermektelenek esetében / Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet

 

Az első babaváró hiteleseket sürgeti az idő

A babavárósok és a CSOK-osok is érintettek a törvény módosításában, de leginkább az első babaváró hitelesek. Esetükben júliusban telik le a gyermekvállalásra kapott öt év, és ha eddig nem teljesítették a feltételeket, akkor vissza kell fizetniük az állami kamattámogatást: 

az első időszakban szerződőknél 2 millió forint körüli összegről van szó. 

A fennmaradó tartozást emelt kamat mellett kell tovább törleszteni, ami akár a többszörösére is emelheti az eddig fizetett, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az államháztartásról szóló törvény most az alábbi bekezdéssel egészült ki:

„a fővárosi és vármegyei kormányhivatal a kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró kölcsön kamattámogatása, valamint a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhat.”

A kiegészítés alapján egy további kormányrendelet még tisztázni fogja, hogy pontosan milyen körülmények közepette lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei. 

A parlament.hu oldalon közzétett dokumentum alapján:

az új rendelkezés a már létező méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangjának megteremtésére irányul

– olvasható a Bank360 oldalán.

A babaváró hitelnél jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra az alábbi élethelyzetekben:

  • ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni,
  • ha igazoltan részt vettek lombikbébi-programban, de nem jártak sikerrel,
  • ha a program során derült ki, hogy egészségi okok miatt a terhesség nem javasolt.

Mindezek mellett kérvényezhető a maximum 24 hónapos részletfizetés akkor, ha a pár számára az egy összegben történő visszafizetés: családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene – írja a Bank360.

2019 júliusától áprilisig összesen 2450 milliárd forintra szerződött le valamivel több mint negyedmillió házaspár, vagyis legalább félmillió fiatal biztosan érintett a babaváró hitel feltételeiben.

Nőtt a Gránit Bank babaváróhitel-állománya

Bejött az ügyfeleknek a Gránit Bank díjnyertes 30 perces online babaváró hiteligénylése. A szerződés aláírása egyeztetett időpontban, a VideóBankon keresztül történik, ezután a bank akár 24 órán belül folyósítja a babavárót.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.