BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nébih: palántaárusokat vizsgáltak a piacokon, ez volt az eredmény

A piacokon palántákat árusító kereskedőket vizsgáltak az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei. Több mint ötezer palántát ellenőriztek a székesfehérvári, a budapesti Lehel téri, valamint a Bosnyák téri piacon árusító termelőknél, de ellátogattak egy lerakatba Kápolnásnyéken is. Ez volt a vizsgálat eredménye.

Piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei, akik a székesfehérvári, a budapesti Lehel téri, valamint a Bosnyák téri piacokon árusító termelőket vizsgálták, és ellátogattak egy lerakatba Kápolnásnyéken is – jelezte közleményében az Agrárminisztérium.

palánták
 A vizsgált palántákat rendben találta a hatóság / Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

Több mint ötezer palántát vizsgáltak meg

A közlemény Nobilis Mártont, az Agrárminisztérium államtitkárát idézte, aki arról számolt be, hogy összesen több mint ötezer palántát ellenőriztek, köztük 

  • paradicsom-, 
  • paprika-, 
  • zeller-, 
  • padlizsán-, 
  • uborka- és 
  • cukkinipalántákat. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a palánták minőségét és származását vizsgálták, mivel ezek jelentősen befolyásolják a zöldségtermesztés sikerét. Nobilis Márton hozzátette, hogy 

az ellenőrzések során kisebb adminisztratív szabálytalanságokat találtak, ezenkívül nem volt szükség szabálysértési eljárások indítására.

A helyi piacokon történő értékesítéshez nem szükséges engedély, ha a forgalmazott palánta mennyisége nem haladja meg fajtánként a 10 ezer darabot, illetve összesen a 150 ezer darabot – fűzte hozzá.

Cél: a kiskerti zöldségpalánták vizsgálata volt

Nobilis Márton hangsúlyozta, ha a zöldségpalántákat árutermesztés céljára hoznak forgalomba, akkor azok előállításának és forgalmazásának a vonatkozó jogszabályok előírásainak meg kell felelniük. Hozzátette, hogy a hatósági ellenőrzések célja a kiskerti felhasználásra történő zöldségpalánta-forgalmazás vizsgálata volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.