BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztató jel a magyar gazdaságnak: tovább erősödött az export

Idén áprilisban az export euróban számított értéke 8,8 százalékkal nagyobb, míg az importé 3,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakában mértnél. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,7, az importoldalon mindössze 0,1 százalékkal növekedett.

Idén áprilisban a kivitel értéke 12,5 milliárd eurót (4908 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4214 milliárd forintot) tett ki – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

(EnchantingGuangxi)CHINA-GUANGXI-LOGISTICS(CN)
export
Nőtt a magyar export / Fotó: Xinhua via AFP

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,8 milliárd euró (693 milliárd forint) volt. A kivitel 76, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Idén áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 8,8 százalékkal nőtt, míg az importé 3,5 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmünk folyamatosan növekszik, hónapról hónapra a vártnál jobb adatokat mutat.

Mint az tegnap megírtuk, a vártnál jobban alakult 2024 első negyedévében a bruttó hazai termék, a GDP mutatója.

A KSH részletezése szerint a GDP-növekedéséhez a végső fogyasztás 1,8 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 3,7 százalékponttal lassította. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,1 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt. A jelentés sarokpontjai továbbá:

  • A termelési oldalon a szolgáltatások teljesítménye 1,7, az építőiparé 1,1 százalékkal nőtt. Az ipar teljesítménye 0,1, a mezőgazdaságé 10,2 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene stagnált, míg a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,4, a közösségi fogyasztásé 0,9 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal visszaesett.
  • A külkereskedelemben az export és az import volumene összességében csökkent (0,2, illetve 1,1 százalékkal).

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.