BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungary.,Statistics,,Infographics,,Financial,Market,Data,,Analysis,And,Reports,,Numbers
Magyarország fizetheti GDP-arányosan a legnagyobb kamatkiadást.

Elszállhat a költségvetés, óva intik a kormányt a költekezéstől

A kormány részéről nagyon fegyelmezett magatartásra van szükség a Költségvetési Tanács elnöke szerint ahhoz, hogy tartható legyen a hiánycél. A magyar államadósság szintje az EU átlaga alatt van, ugyanakkor a régiós versenytársak mindegyikénél magasabb. Ahogyan pedig tavaly, idén is Magyarország fizetheti GDP-arányosan a legnagyobb kamatkiadást az unióban. A költségvetés törékeny állapotban van.

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke, Horváth Gábor a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.

Hungary.,Statistics,,Infographics,,Financial,Market,Data,,Analysis,And,Reports,,Numbers
Magyarország fizetheti GDP-arányosan a legnagyobb kamatkiadást.
Magyarország fizetheti GDP-arányosan a legnagyobb kamatkiadást / Fotó: Shutterstock

Az Államadósság és versenyképesség című előadásában felidézte, hogy tavaly Magyarország 0,6 százalékponttal tudta csökkenteni GDP-arányos államadósságát. Voltak olyan uniós tagállamok, amelyek ennél lényegesen dinamikusabb adósságcsökkentést értek el, ugyanakkor tíz országban nőtt az államadósság, és most 13 olyan EU-tagállam van, amely nem felel meg az adósságszabálynak.

Megemelkedett az államadósság és a kamatkiadás

A KT elnöke kitért a hazai kamatkiadások jelentős összegére és nagyságrendjére. A 2010-es években a GDP növekedése mellett a rendkívül alacsony kamatszint segítette a magyar költségvetés kamatkiadásainak normalizálódását, hozzájárult ahhoz, hogy viszonylag alacsony szinten lehetett tartani a hiányt, és lehetett csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Az elszálló infláció és az annak letöréséhez kényszerűen újra két számjegyűre emelt kamatok a forintadósság terhét magas szintre emelték. 

„Az uniós tagállamok közül 2023-ban Magyarország fizette GDP-arányosan a legnagyobb kamatkiadást, és az idén is erre lehet számítani.

A magyar államadósság szintje az EU átlaga alatt van, ugyanakkor a régiós versenytársak mindegyikénél magasabb.”

Horváth Gábor és a Költségvetési Tanács szerint annak érdekében, hogy tartósan 4 százalék felett legyen a GDP bővülése, az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van. Az előző évtized legfontosabb gazdasági tényezői mennyiségben csak mérsékelten növelhetők tovább, így azok minőségét kell javítani a felzárkózás folytatásához.

Ekkora a baj? Versenyképességi reformokat sürget a Költségvetési Tanács

Ahhoz, hogy tartósan 4 százalék felett alakuljon a GDP bővülése, az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – szögezte le a Költségvetési Tanács. A testület arra is felhívta a figyelmet, hogy az államadósság-mutató 2023-ban újra csökkenni tudott, de a ráta további leépítése már okozhat fejtörést, az államadósság átlagos kamatlába 2024-ben tovább emelkedik.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.