BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelt szintű szóbeli vizsgákkal folytatódott az érettségi

Június 5-én, szerdán a szóbelikkel folytatódott a vizsgaidőszak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket idén június 5–12. között, a középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között tartják.

Május 27-én az olasz nyelvvel befejeződtek a 2023–2024-es tanév május–júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint a 16 vizsganapon 1161 helyszínen, mintegy 112 700 érettségiző vizsgázott. Szerdán a szóbeli érettségikkel folytatódik a vizsgaidőszak, az emelt szintű szóbeli érettségiket idén június 5–12. között tartják, a középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között kell megszervezniük az iskoláknak. A megszokottnál későbbi időpont azért van, mert idén a tanév is tovább tart, az alsóbb évfolyamokra járó diákoknak egy héttel tovább, június 21-ig kell iskolába járniuk.

érettségi
A szóbeli érettséginél is az új követelmények alapján vizsgáznak a diákok / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Milyen tételek várhatóak?

Míg középszinten az iskolák maguk határozzák meg, hogy milyen tételekből kell felelniük az érettségizőknek – éppen emiatt a követelmény iskolánként eltérő –, addig az emelt szintű vizsgázók központilag kapják meg a számonkérhető tételcímeket. Ezeket az Oktatási Hivatal oldalán tették közzé a május–júniusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagai között.

Miként a Világgazdaság is megírta, az idei érettségi az első, ahol a 2020-as Nemzeti alaptanterv miatt a diákok már az új követelmények alapján adnak számot a tudásukról. 

A szóbelin érdemi változás például a biológiánál történt, ugyanis idén közép- és emelt szinten is a szóbeli első részén továbbra is a megadott tételeket kell kifejteniük a diákoknak, de a gyakorlati feladat helyett projektfeladatot is bemutathatnak a vizsgázók, 

azonban ezt a lehetőséget csak a középiskolások választhatják. A kémiaérettségin is eldönthetik a diákok, hogy bemutatják-e a projektmunkájukat, vagy pedig megoldják a gyakorlati feladatot.

Milyen segédeszközök használhatók?

A magyarérettségi szóbeli részén a vizsgaszervezők irodalmi szöveggyűjteményt biztosítanak, történelemből pedig a középiskolai atlasz lesz bekészítve a terembe. Matekból csak az emelt szintű vizsgát tevők használhatnak segédeszközt, a vizsgaszervezők biztosítják a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettárat. Biológiából emelt szinten a vizsgaszervező biztosítja az Állatismeret és Növényismeret című könyvet, vagy az ezekkel egyenértékű információt tartalmazó egyéb kiadványt, illetve kísérlethez, valamint a projekt bemutatásához szükséges eszközöket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.