BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extrém áremelés: hamarosan hatvan százalékkal drágulnak a földhivatali díjak

Változásbejelentés, hiteles tulajdoni lap, jelzálog bejegyzése. Csak néhány azok közül a tételek közül, amelyek július végétől jócskán megdrágulnak. Igaz, rég nem történt ilyen. Mindenesetre az extrém áremelés az eladót és a vevőt is érinti.

Mélyütés a lakásvásárlóknak és hitelfelvevőknek – ezzel a címmel adott ki közleményt a Bank360 csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu.

balatoni ingatlan
Extrém áremelés: hatvan százalékkal drágulnak a földhivatali díjak / Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy 

60 százalékkal drágulnak a földhivatali díjak.

Ennek oka, hogy az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézés díjait egy péntek este megjelent rendelet durván megemelte. Ezeknek a szolgáltatásoknak a díja július végétől ugrik meg.

Mi drágul meg a földhivatalban, és mennyibe fog kerülni?

Egészen pontosan az történt, hogy tegnap este kihirdették a Magyar Közlönyben a közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendeletét, amelyben módosította a földhivatali ügyintézések díjait. Ezek között olyanok is vannak, amelyeket mindenképpen igénybe kell venni, ha valaki például ingatlant vásárol vagy lakáshitelt vesz fel, hiszen az ezzel kapcsolatos változásokat be kell jegyeztetni a tulajdoni lapra. Így például

  • a tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra drágul. (Ezt egy ingatlanvásárláskor mindenképpen meg kell tenni, hiszen az addigi tulajdonost törölni kell a tulajdoni lapról, az újat pedig be kell jegyezni.)
  • Ha valaki hitelből vásárol ingatlant, vagy a már meglévő ingatlanára vesz fel hitelt, akkor a bank jelzálogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. Ennek díja most 12 600 forint, a rendelet értelmében pedig 20 ezer forintra nő. A hitel kifizetésekor töröltetni kell ezt a jelzálogot a tiszta tulajdoni laphoz, ami ugyancsak drágul, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.
  • Az adásvételi szerződés megkötéséhez és a lakáshitel felvételéhez egyaránt szükség van hiteles tulajdoni lapra az érintett ingatlanról. Ennek lekérése is jócskán megdrágul a rendelet értelmében. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

Ezek a kiadások az ingatlanok adásvételénél jellemzően az eladót terhelik, míg a változásbejegyzésé a vevőt. Hitelfelvételnél a jelzálogbejegyzés díját megfizettethetik az igénylővel, de azért az is igaz, hogy ezt a költséget gyakran elengedik a bankok kedvezményként.

Van még más dráguló tétel is. A társasház-alapítás bejegyzésének díja társasházi tulajdoni különlaponként 6600 forint, de legfeljebb összesen 100 ezer forint. Ez az áremelés után 10 600, illetve 160 ezer forintra drágul. Ugyanígy nő a díj a társasházi alapító okirat módosítása esetén – ha a módosítás a társasház tulajdoni különlapjait érinti – a módosítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésében társasházi különlaponként. Ezek a tarifák érvényesek az ingatlanszövetkezetekre is.

A rendelet a 60 százalékos áremelést alkalmazza az ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, továbbá a hiteles elektronikus másolatért kért díjban is. Ezekért ugyanis A/4-es oldalanként a jelenlegi 100 forint helyett 160-at kell majd fizetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.