BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapott az MNB két társaságra, közel 700 milliós bírságot szabott ki

A két társaság jogosulatlan tevékenység miatt nemcsak bírságot fizet, hanem azonnali tiltást is kapott. Az MNB a történtek miatt feljelentést is tesz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre jogosulatlan, az MNB engedélyéhez kötött befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt. A jegybank a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetéseket helyezett el a honlapján, és a történtek miatt feljelentést is tesz. A Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként annak ellenére végezte jogosulatlan tevékenységét, hogy az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét a Liechtensteinben jóváhagyott tájékoztatóval rendelkező kötvényei Magyarországon történő forgalomba hozatalának jogszerű módjára – derül ki a jegybanki felügyelet közleményéből.

MNB
Lecsapott az MNB két társaságra, közel 700 milliós bírságot szabott ki / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott a Sun Contracting AG, a Green Finance Broker AG és a tevékenységükben közreműködő természetes személy tevékenysége kapcsán a Sun Contracting AG által kibocsátott kötvények magyarországi forgalomba hozatala körülményeinek vizsgálatára. A vizsgálat során a felügyelet megállapította, hogy 

a Sun Contracting AG a kibocsátói minőségén nagyságrendileg túllépve, jogosulatlanul az MNB engedélyéhez kötött befektetési szolgáltatási tevékenységet végzett. 

A szabályozás értelmében – azért, hogy az értékpapírok szabályozott körülmények között, megfelelő garanciák mellett juthassanak el a befektetőkhöz – az értékpapírok magyarországi nyilvános forgalomba hozatalához főszabály szerint professzionális befektetési szolgáltató, úgynevezett forgalmazó igénybevétele is szükséges. Ezt az MNB már egy korábbi eset kapcsán is jelezte.

A Sun Contracting AG azonban befektetési szolgáltató megbízása nélkül, maga forgalmazta kötvényeit, annak ellenére, hogy az általa kibocsátott kötvények magyarországi nyilvános forgalomba hozatalának jogszabályi feltételeire az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét. A beszerzett információk szerint ennek nyomán 

közel 300 magyar befektető jegyzett – összességében több millió eurós volumenben – a Sun Contracting AG kötvényeiből annak magyar nyelvű honlapján keresztül.

A piacfelügyeleti eljárás azt is azonosította, hogy a Green Finance Broker AG – az MNB-hez történt bejelentés nélkül – maga is a Sun Contracting AG forgalmazási tevékenységéhez kötődő függő ügynöki tevékenységet folytatott. A beszerzett bizonyítékok alapján e társaság több mint 200 magyar befektetőt közvetített a kibocsátó részére.

A magánszemély kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy ő a Green Finance Broker AG-val kötött üzletközvetítői szerződése alapján egy hierarchikusan felépített, MLM-jellegű rendszert épített ki a Sun Contracting AG befektetési szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében, amely révén jutalékra volt jogosult. A magánszemély az MNB vonatkozó nyilvántartásában nem szerepel, így tevékenységét szintén az arra vonatkozó jogosultság nélkül, bejelentés hiányában végezte.

Az MNB a jogsértések miatt a csütörtökön közzétett határozatában

  • 400 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység,
  • illetve 250 millió forintot a Green Finance Broker AG-re bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt.

A cégek tevékenységében közreműködő magánszemélyt bejelentés hiányában végzett további közvetítői tevékenysége miatt 17 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Felügyelet. Mindezek mellett az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenységek folytatását is.

A feltárt jogsértésekre tekintettel az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

Az elmúlt hónapokban az MNB az Unionra és az Erstére is szabott ki bírságot: az Uniont régóta húzódó jogsértések miatt büntették meg 10 millió forintra, de a feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését. Az Erstére többek közt az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfél-kommunikáció rögzítése, az IT-sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.