BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A LONG EXPOSURE OF PARLIAMENT BUILDING IN HUNGARY.

Minisztériumi reakció: Magyarország iránt nagyfokú a bizalom

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Magyarország iránti nagyfokú bizalmat tükrözi, hogy a Standard and Poor’s áprilisi jelentése után pénteken a Moody’s stabil kilátással változatlanul hagyta hazánk államadósságának befektetésre ajánlott besorolását. A tárca közleményében azt írja, országunk megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, a magyar állampapírok népszerűsége töretlen, az erős befektetői és piaci bizalmat pedig a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) folyamatos beáramlása is alátámasztja.

A Magyarország iránti nagyfokú bizalmat tükrözi, hogy a Standard and Poor’s áprilisi jelentése után pénteken a Moody’s stabil kilátással változatlanul hagyta hazánk államadósságának befektetésre ajánlott besorolását – kezdi közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Magyarország
Moody’s-döntés: Magyarországi iránt nagyfokú a bizalom / Fotó: Only France via AFP

 

Negyedéves alapon az EU-ban Magyarországon nőtt a 4. leggyorsabb ütemben a gazdaság

A tárca szerint országunk megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, a magyar állampapírok népszerűsége töretlen. Azt írják, hogy az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) folyamatos beáramlása is alátámasztja. Nálunk ruháznak be többek közt a legnagyobb német autógyártó és a high-tech elektromos autóipari cégek is, mint például a BYD vagy a CATL

Hozzátették: Magyarország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, a kormány elkötelezett 

  • a szigorú költségvetési gazdálkodás, valamint 
  • a költségvetési hiány és 
  • az államadósság csökkentése mellett. 
  • Az ikerdeficit megszűnt, 
  • hazánk külkereskedelmi mérlege pedig folyamatosan javul.

Utóbbi olyannyira, hogy 2024 első negyedévében rekordmagas szintet ért el.

Úgy fogalmaztak, hogy a pénzügyi egyensúly és a növekedés újraindítása kéz a kézben jár. Ezért az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét, azaz a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A kabinet gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. 

Negyedéves alapon Magyarországon nőtt a 4. leggyorsabb ütemben a gazdaság az egész Európai Unióban.

Szerintük a növekedés fokozatos újraindítását segíti, hogy fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek. Ennek hatására megkezdődött a fogyasztás helyreállása és az óvatossági motívum oldódása, amit a kiskereskedelmi forgalom 3 hónapja tartó egyre dinamikusabb növekedése is tükröz. Szintén a növekedéshez járul hozzá a turizmus kiugró teljesítménye, 2024. január és április között mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami közel 8 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző év első 4 hónapjához képest. 

Hangsúlyozták: 

  • a hitelezés élénkül, 
  • a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott új hitelek szerződéses összege két számjegyű bővülést mutatott az idei év első két hónapjában.

Rámutatnak ugyanakkor, hogy a magasabb növekedési fokozat eléréséhez fenn kell tartani a magyar export magas dinamikáját. Ezt azonban 

hátráltatja a háború és a külpiacok, elsősorban az európai azon belül is a német gazdaság gyengélkedése.

Úgy vélik, az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya. 

A Pénzügyminisztérium és Varga Mihály pénzügyminszter reakciója az alábbi videóban látható:

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.