BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt – ehhez kell az akkumulátoripar

Az akkumulátor-újrahasznosítási ipar is a zöld-, körforgásos gazdaság szerves része kell hogy legyen – többek között erről tárgyalt Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó cégek képviselőivel Dél-Koreában. Az elektromos autózás jelenti a jövőt, amely elképzelhetetlen a versenyképes akkumulátoripar nélkül –hangsúlyozta a miniszter. A kormány célja, hogy hazánk egyike legyen a világ öt legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójának.

Dél-Koreában, a legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalataival, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energyvel folytatott tárgyalásokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a tárca delegációja, valamint Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. 

Akkumulátoripar
A tárgyalások középpontjában az akkumulátoripar nemzetközi és európai helyzete állt / Fotó: Purger Tamás / MTI

 

Melyek voltak a tárgyalás legfontosabb témái?

A megbeszéléseken a felek áttekintették az elektromos közlekedéshez kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi és európai helyzetét, az ágazat előtt álló kihívásokat és a dél-koreai–magyar gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. A megbeszélések egyik fő témáját az akkumulátorfeldolgozás képezte. A feldolgozás, újrahasznosítás terén kialakult dél-koreai jó gyakorlatok megismerésére a delegáció tagjai az egyik legfejlettebb újrahasznosító ipari parkban is látogatást tesznek. 

A cél egyértelmű, 

az akkumulátor-újrahasznosítási ipar is a zöld-, körforgásos gazdaság szerves részeként jelenjen meg a magyar gazdaságban. 

Az újrahasznosítás két részből áll: a fizikai és a kémiai feldolgozásból, az utóbbinak kiemelten nagy a hozzáadott értéke, ebből fakadóan mindenképpen érdemes becsatornázni a hazai ipari termelésbe. 

Intenzív dél-koreai–magyar tapasztalatcsere várható

Nagy Márton kiemelte: a használt akkumulátorokat környezetkímélő módon szükséges kezelni, és az azokba ágyazott értékes nyersanyagokat a lehető legoptimálisabban kell hasznosítani. A zöld-, energia- és nyersanyaghatékony akkumulátorfeldolgozás az Európai Unió új akkumulátorrendeletében meghatározott környezetvédelmi célok teljesítése miatt is kiemelt fontosságú. Ezért hazánk az egyre intenzívebbé váló dél-koreai–magyar tapasztalatcserében érdekelt. 

A magyar kormány stratégiai célja, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között, azaz Magyarországon kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia.

Ezért hazánk nemcsak a nagy nyugati autógyártók, hanem a keleti, köztük a dél-koreai cégek számára is vonzó befektetési terep. 

A zöldátállás a középpontban

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: 

a jövő innovációi ezer szállal kötődnek a zöldátálláshoz. 

Az elektromos autózás jelenti a jövőt, amely elképzelhetetlen a versenyképes akkumulátoripar nélkül. Ezért a kormány célja, hogy hazánk egyike legyen a világ öt legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójának. Jelenleg a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül három dél-koreai, ezért kézenfekvő az együttműködés a két ország között. Ehhez a magyar kormány minden támogatást meg fog adni. 

Megnyerni a jövőt

Nagy Márton hozzátette, hogy meg akarjuk és meg is fogjuk nyerni a jövőt, ehhez nyújt segítséget a magyar–dél-koreai Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (EIPP), amely elsősorban az e-mobilitás, a karbonsemleges közlekedés fejlesztésére irányul a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációjával. A tárcavezető mindemellett ismertette, hogy

Magyarország a soros európai uniós elnöksége alatt új, közösségi szintű akciótervet dolgoz ki az elektromobilitás további térnyerése érdekében, 

amely a vásárlás ösztönzése mellett a szükséges infrastruktúra és szolgáltatások biztosítására is intézkedéseket fog javasolni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.