BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
240523_dunaauto_039_VZ

Hazai piac: tízezer alatt az új autók száma – tarolt a magyarok kedvenc modellje

Májusban 9529 darab új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Bár a hazai újautó-piac ezúttal kilépett a tízezres tartományból, idén már több mint 56 ezer új kocsit regisztráltak nálunk. Az élen továbbra is a „mi autónk” áll, a magyar Suzuki népszerűségéről ráadásul a japán márka vezére is megbizonyosodhatott, aki a napokban látogatott hazánkba: előbb a Karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd az esztergomi gyárba is benézett.

Májusban 9529 darab új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, vagyis három hónapot követően kilépett a tízezres tartományból az újautó-piac. Az ütemvesztés ellenére idén már több mint 56 ezer új jármű került itthon rendszám, 9,5 százalékos a növekedés a tavalyi viszontagságos év hasonló időszakához képest – derül ki a DataHouse legfrissebb adatközléséből. 

magyar újautó-piac
Újautó-piac: kinyitották idén a pénztárcájukat a magyarok / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Újautó-piac: ez történt itthon 2024-ben

A májusi eredményeket megelőzően

Áprilisban egyébként a meghatározó piacok mindegyike pozitív éves eredménnyel rukkolt elő: Spanyolországban 23,1 százalékkal több (92 ezer darab) új kocsit regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt, de a többiek is jól húztak. A sorban következő

  • németeknél 19,8 százalékos (243 102 darab),
  • a franciáknál 10,9 százalékos (146 977 darab), míg
  • az olaszoknál 7,7 százalékos (135 318 darab) bővülést mértek. 

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan áprilisban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett, tisztán elektromos gépkocsik száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett csak Dánia előzte meg az áprilisi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak ráadásul több mint ötszöröse volt a hazai.

magyar újautó-piac
Idén már több mint 56 ezer személygépkocsira került itthon rendszám / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Suzuki: továbbra is az élen a „mi autónk”

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt Szuzuki Tosihiróval, a japán Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatójával. E találkozó is jól mutatja, hogy a japán márka és annak esztergomi gyára mennyire fontos a magyar gazdaság számára. A Suzuki-vezér másnap Esztergomba látogatott, ahol Maszato Acumi vezérigazgató és Novák Gyula gyárigazgató vezetésével végigjárta az üzemegységeket. Ezután egyeztetett a magyarországi vezetőséggel, majd beszédet és köszönetet mondott a Suzuki csoport egyetlen európai gyárában dolgozó kollégáknak.

Márpedig az év első öt hónapjára vonatkozó eladási adatok alapján az élen továbbra is a Suzuki áll a magyar újautó-piacon, megelőzve honfitársát, a biztonsági botrányba keveredő Toyotát, valamint a cseh Skodát. Ahogy arra cikkében a Totalcar is rámutat: e három márka fölényét jelzi, hogy 

minden harmadik eladott személygépkocsi Magyarországon hozzájuk tartozott

az év első öt hónapjában. 

Megint a Vitara nyert – és már az ára is ismert

Suzuki-uralom jellemzi a modellek közötti versenyt is, bár az éllovas Vitara és az immár harmadik helyezett S-Cross közé ezúttal beékelődött a „flottabajnok” Skoda Octavia. 

A ráncfelvarráson átesett Vitara akciós alapára amúgy 7,8 millió forint,

ezért cserébe 129 lóerős, 1,4 literes, mildhibrid turbómotort kapunk, hatfokozatú, kézi váltóval, elsőkerék-hajtással. 

A Vitara GLX-csúcsváltozat összkerékhajtással, panorámatetővel és kéttónusú fényezéssel pedig 8,93 millió forint – írja a Vezess.

A modellrangsor dobogósai az újonnan eladott kocsik 18 százalékát fedik le. 

 

Mi a helyzet a használtautó-piacon?

Az általános piaci környezet ugyan továbbra is számos bizonytalanságot hordoz, de az év eleji lendületet látva egyre nagyobb esély látszik arra, hogy 2024-ben az éves csúcs is megdőljön a magyar használtautó-piacon. Az eddigi csúcsértéket 2022-ben 825 ezer személyautó adásvétele jelentette. 

Itt az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei 

  • az Opel Astra
  • a Ford Focus és 
  • a Volkswagen Golf

A kisautók listáját 

  • magasan a Suzuki Swift vezeti, megelőzve 
  • az Opel Corsát és 
  • a Volkswagen Polót

A felső középkategóriában az első három sorrendje pedig a következő:

  • Volkswagen Passat
  • Skoda Octavia, valamint
  • BMW 3-as széria

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.