BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul külföldre a turistaroham, aranyat érhet az utasbiztosítás

A hét végén kezdődik az iskolai vakáció, tömegek indulnak a Balatonra vagy külföldre. Más országba utazáskor kiemelt fontosságú a jó utasbiztosítás.

Az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként 702 forint volt, mindössze 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 665 forintos szintet. Az igen kedvező díjszint ellenére a kiutazók mintegy harmada továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, noha erre a védelemre annak is szüksége lehet, aki rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, illetve bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) legfrissebb adataiból.

Concept,Of,Travel,Insurance,With,Hands,In,A,Protective,Gesture
utasbiztosítás
Átlagosan napi 700 forintba kerül egy utasbiztosítás / Fotó: Shutterstock

Az előttünk álló hét végén megkezdődik az iskolai vakáció, és újra tömegek kelnek útra, hogy szabadságukat vagy annak egy részét külföldön töltsék. Az utazások célpontja, illetve a tervezett programok sokszínűsége döntően befolyásolja az optimális utasbiztosítás fedezeti körét és annak a díját is. Vannak elemek – ilyenek a betegség- és balesetbiztosítási limitek, az autós asszisztencia vagy az értékes műszaki cikkek védelme –, amelyeken nem érdemes spórolni.

Az orvosi ellátást is fedezi az utasbiztosítás

Bár az utasbiztosítások döntő többsége fedezi az esetleges orvosi ellátások költségeit, az egyes országokban jelentősen eltér a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó orvosi ellátások költségszintje:

  • az Európai Unió országaiba legalább 50 millió forintos,
  • a világ távolabbi országaiba pedig 100 millió forintos térítési limitekkel célszerű számolni.
  • Kanada és az USA esetében a kiemelkedő költségek miatt a kalkuláció során érdemes ennél is magasabb, minimum 150 millió forintos limitet beállítani.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások kapcsán is főleg az orvosi ellátás térítési feltételeit kell vizsgálni, és szükség esetén kiegészítő utasbiztosítással erősíteni a védelmet. Távoli úti cél kiválasztásakor annak is érdemes utánajárni, hogy a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítás egyáltalán kiterjed-e a célországra is:

az alapszintű dombornyomású kártyák ugyanis a legtöbb esetben csak Európán belül kínálnak erősen limitált fedezetet.

Szintén a bankkártya-biztosítások esetében szükséges előre kideríteni, hogy az adott szolgáltatás nincs-e olyan egyedi feltételekhez kötve, mint az utazási szándék előre történő jelzése az érintett biztosítónak, illetve annak előírása, hogy a kártyát előzetesen már használatba vegyék az adott országban.

Fontos az Európai Egészségbiztosítási Kártya, de vannak korlátai

Az Európai Unió országaiba szervezett külföldi utak esetében teljes védelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is csak utasbiztosítással kiegészítve képes nyújtani. Az EEK értelemszerűen az egészségügyi ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi, azonban nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, illetve a külföldön kiemelt jelentőségű 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak.

Ha a rászoruló utast magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátást csak abban az esetben fedezi, ha az adott szolgáltató szerződéses viszonyban áll az adott tagállam társadalombiztosítási szervével. Ezenkívül több országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

Mire kell figyelni az utasbiztosításoknál?

Fontos az időzítés! Az utasbiztosítások jelentős részét már online kötik meg az ügyfelek, gyakran az utazás napján. Ez többnyire nem okoz problémát, de a biztosítók egy része szigorúan előírja, hogy azt még Magyarország területéről kell megkötni.

Általában nem biztosítható az a betegség, amely már az utazás előtt fennállt. A terhességgel kapcsolatban felmerülő problémákat sem fedezi minden utasbiztosítás. Ráadásul számos sporttevékenység (például a búvárkodás, hegymászás, rafting) extrém sportnak minősülhet a biztosítónál, emiatt szükség lehet ezekre kiegészítő biztosítást kötni. Szintén kiemelendő, hogy egyik biztosítónál sem lehet utasbiztosítást kötni olyan országba, amelyet háború vagy fegyveres zavargások miatt veszélyesnek minősít, és az utazásra nem javasolt országok listáján szerepeltet a Külügyminisztérium. Ebben a körbe tartozik Ukrajna is, tehát a kizárások miatt egy esetleges kárpátaljai látogatást sem tudunk biztosítással fedezni.

A poggyászbiztosítási feltételek igen eltérően szabályozzák a értékesebb tárgyak (laptop, mobiltelefon, fényképezőgép, ékszer stb.) biztosítási fedezetének feltételeit, egyes esetekben itt is szükség lehet kiegészítő biztosítás kötésére.

„Az utasbiztosítások feltételei között igen jelentős eltérések vannak, ezért a szerződéskötés előtt mindenképpen célszerű biztosítási alkusz segítségével több biztosító többféle ajánlatait is összehasonlítani. Ma már a biztosítási alkuszok összehasonlító felületein percek alatt akár magunk is elvégezhetjük ezt a feladatot, az igényeinknek megfelelő utasbiztosítás megkötésével pedig egyszerűen elérhetjük, hogy a nyári vakáció valóban a lehető legkisebb kockázatok mellett teljen” – foglalta össze Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja.

Itt az utasbiztosítási szezon, és erősnek is ígérkezik

A tavalyi, 27 százalékos emelkedés után idén tovább nőhet a díjbevétel az utasbiztosításoknál. A szerződéskötés előtt érdemes alaposan átnézni a választott konstrukció nyújtotta fedezetek körét is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.