BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: a magyar EU-elnökség célja Európa versenyképességének növelése

A pénzügyminiszter szerint a magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentése mellett. Varga Mihály egyeztetett az MGYOSZ elnökével is és elmondta, hogy csak akkor alkalmazható külföldi vendégmunkás munkaerő, ha már az európai és hazai nem elérhető.

A magyar EU-elnökség elsődleges célja, hogy erősítse Európa versenyképességét és iparát, amely a magyar vállalatok teljesítményét is növelheti – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Lakatos Pétert, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét. A pénzügyminiszter ismertette az érdekképviselettel a magyar elnökség prioritásait: az Európát érintő legfontosabb kérdésekben, így többek között az uniós iparpolitikában, a zöld gazdasági átállásban, a gazdabarát agrárpolitikában és a kohéziós politika felgyorsításában kívánunk előrelépni.

Budapest, 2023. december 1.Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a központi költségvetés és az államadósság 2024. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2023. december 1-jén.MTI/Hegedüs Róbert, EU-elnökség
Varga Mihály: a magyar EU-elnökség célja Európa versenyképességének növelése / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az MGYOSZ támogatja a kormány adó- és adminisztrációcsökkentésre, munkahelyteremtésre épülő gazdaságpolitikáját – emelte ki a tárcavezető. Mint mondta: ennek részeként legutóbb a kedvezményes lakásáfa további, két éves meghosszabbításáról döntöttünk, amelyet a gyáriparosok is támogattak. Közös eredmény, hogy a szomszédban dúló háború és az energiaválság ellenére sikerült megőriznünk a teljes foglalkoztatottságot, sőt, egyes ágazatokban már munkaerőhiány van 

– hangsúlyozta Varga Mihály. A tárcavezető megerősítette: a kormány elkötelezett a magyar munkahelyek védelme mellett, elsődleges célja, hogy a hazai munkaerőhiány enyhítése érdekében elsősorban a mintegy 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalékot aktivizálja. 

Külföldi vendégmunkások csak és kizárólag azokba a hiányszakmákba érkezhetnek, ahol hazai és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre 

– hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Varga Mihály emlékeztetett: a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a legtöbb elemzőintézet várakozása szerint jövőre az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. A kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentése mellett, a hiányt idén 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 2,9 százalékra mérsékli.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke korábban arról beszélt, hogy a turizmusban nem lehet csökkenteni a munkaerőigényt, az ágazat egyre inkább rászorul a külföldi munkaerőre. Ismertette: a frissen elkészült új törvény szerint külföldi állampolgároknak jelenleg 24 jogcímen lehet Magyarországon tartózkodni. Azt mondta, ugyan bonyolult a szabályozás, de kellően rugalmas. 15 országból jöhet munkavállaló, viszont a munkakörök listája korlátozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.