BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindult a panellakások piaca, milliós négyzetméterárra is van példa

Töretlenül népszerűek a megfizethető és kiszámítható fenntartási költségekkel rendelkező házgyári lakások a fővárosban. A panelek négyzetméterára tavalyhoz képest átlagosan 9 százalékkal drágult, így idén már 765 ezer forintnál jár az átlagos négyzetméterár – írja a Duna House friss budapesti lakáspiaci riportjában.

Körülbelül 41 millió forintba kerül egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása Budapesten, de a legnépszerűbb lakótelepeken már ennél is magasabb, akár millióközeli átlagra is készülhetnek a vevők a Duna House adatai szerint.

panel
Fotó: Róka László

Idén újra beindult az áremelkedés

A tavaly tapasztalt enyhülést követően újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődés nyomán

9 százalékkal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlag, de van, ahol 14 százalékos az áremelkedés, és a milliós négyzetméterárak is karnyújtásnyira vannak.

Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House szerint.

Ami 2023-ban elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások, 

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Hozzátette, hogy az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is erősebb drágulás tapasztalható

Tavalyi és idei rekorderek a panelpiacon

  • Míg tavaly 5 lakótelep esetében 3–20 százalék között mérséklődtek az árak, 
  • 4 területen stagnálást, 
  • 3 esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok,

 addig az idei évben 

  • mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5 százalékos enyhülés. 

A vizsgált 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legnagyobb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. A 2023-as átlagnál 30 százalékkal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4 százalékkal lett magasabb az átlagár, ami 880 ezerre nőtt.

Az óbudai elhelyezkedéshez ragaszkodók számára azonban van egy kicsit távolabbi, ám közel 100 ezer forinttal kedvezőbb alternatíva, hiszen Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választó otthonteremtőknek idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20 százalékos emelkedést követően is, bár átlag feletti, mégis viszonylag pénztárcabarát, 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén. Az előbbinél 12 százalékos emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16 százalékos drágulást követően 936 ezer forint az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként.

Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatók 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16 százalékos volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8 százalékos növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton, amely a Duna House ügyfélkörében a harmadik legnépszerűbbnek számít idén, itt szerződött ugyanis a panelvásárlók 17,5 százaléka. 

Pesti panelár alatt vesznek Cipruson lakásokat a magyarok

Spanyolország nagyvárosai és az olaszországi nagy kedvenc, Trieszt után Ciprus ingatlanpiacán látták meg az új üzleti lehetőséget a magyar vásárlók. Nem véletlenül, hiszen Cipruson vásárolni a budapesti panelárfolyam alatt lehet még mindig, a gyorsan megtérülő, jó hozamot biztosító lakások ráadásul ezerszám épülnek.

A második legkeresettebb 20,2 százalékkal az újpesti lokáció volt, ahol már kedvezőbb, 736 ezer forintos négyzetméteráron zárultak az adásvételek. Bár az árversenyt 11 százalékos emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első fél évben.

Gazdagréten 12 százalékos emelkedés látható, ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114 százalékos drágulást jelent – emelte ki a szakértő.

Az ingatlanközvető segítségével értékesített, fővárosi panellakások a végső vételár és a négyzetméterár szempontjából is viszonylag széles spektrumon mozogtak idén, 

a négyzetméterárak tekintetében 500 ezer forinttól egészen 1,19 millió forintig terjedt a skála, 

míg a lakásokért fizetett összeg 24–68 millió forint közé tehető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.