BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

CATL: nagy bejelentést tett a kínai akkumulátorgyár, megnyugodhatnak a debreceniek

A kínai akkumulátorgyártó úgy döntött, hogy hűtéstechnológiát vált, és nagymértékben csökkenti a vízfelhasználást Debrecenben. Papp László, a cívisváros polgármestere arról is beszámolt, hogy a CATL által bérelt ingatlanban nem használnak fel gázt az ott végzett tevékenységhez, sem pedig az épület fűtéséhez.

„A CATL benyújtott a kormányhivatalhoz egy módosítási kérelmet, melynek eredményeként az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti. A három pontforrás közül az elsőn a jogszabály által engedélyezhető 150 mg/m3 helyett 2 mg/m3-re, a másodikon engedélyezhető 20 mgC/m3-ről 1,21 mgC/m3-re, a harmadik pontforráson 1 mg/m3-re csökkenti a maximális kibocsátást” – számolt be a közösségi oldalán Papp László, Debrecen város polgármestere.

Company,Logo,Catl,Contemporary,Amperex,Technology,Co.,Limited,Electric,Vehicle
CATL: hűtéstechnológiát vált Debrecenben a kínai akkumulátorgyártó / Fotó: Shutterstock

CATL-megoldások Debrecenben: tisztított szennyvíz és a gáz nélkülözése 

A településvezető a posztban azt írja, az elmúlt egy évben folyamatosan egyeztettek a kínai akkumulátorgyártó képviselőivel annak érdekében, hogy azokban a kérdésekben, amelyek Debrecen közösségét kiemelten foglalkoztatják, pozitív irányú változásokat érjenek el. Ennek eredményeként néhány héttel ezelőtt 

a CATL bejelentette, hogy hűtéstechnológiát vált, és nagymértékben csökkenti a vízfelhasználást – ráadásul mindezt jelentős mértékben tisztított szennyvíz felhasználásával teszi.

Papp hozzátette: az energiahatékonyságot szolgálja, hogy az ázsiai vállalat által bérelt ingatlanban 

nem használnak fel gázt az ott végzett tevékenységhez, sem pedig az épület fűtéséhez.

A 2011-ben alapított CATL az elektromosautó-akkumulátorok gyártásának egyik legjelentősebb szereplője 37 százalékos piaci részesedéssel: 13 gyárral rendelkezik világszerte, és mintegy 120 ezer embert foglalkoztat. A debreceni üzem létesítésének tervei 2022 augusztusában láttak napvilágot: a magyarországi beruházás a cég második létesítménye lesz Európában (Németországban már több mint öt éve jelen vannak).

A magyarországi egy 7,34 milliárd eurós, azaz átszámítva – jelenlegi árfolyamon – 2,9 ezermilliárd forintos beruházás, amelynek teljesítménye 100 gigawattóra lesz, amikor teljesen elkészül. A cívisvárosi Déli Ipari Parkban megvalósuló fejlesztés mintegy tízezer munkahelyet hozna létre, melyből kilencezret magyarok töltenének be az évtized végén.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.