BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életmódkockázatok: tíz perc alatt megtudhatja, hol a legsürgetőbb változtatni

Dohányzás, alkohol, passzív életmód, általában szoktuk tudni, mivel ártunk magunknak, de néha nem árt szembenézni a valós kockázatokkal és a várható következményekkel is. A Prima Medica Egészséghálózat elindította az első magyar nyelvű, orvosszakmailag validált Életmódkockázat felmérő kérdőívet.

Az életmódorvoslás jelentősége óriási számos krónikus betegség megelőzésében és kezelésében. A helyes életmód szív- és érrendszeri betegségek esetén akár 80 százalékkal, cukorbetegség esetén 50-70 százalékkal, míg daganatos betegségek esetén 30-40 százalékkal csökkentheti a kialakulás kockázatát. Kialakult betegség esetén pedig az életmódorvoslás a kezelés elengedhetetlen része – írja közleményében a Prima Medica Egészséghálózat. 

Fat,Man,Smoking,Cigarette,Outdoor,Close,Up
Életmódkockázatok: tízperces teszttel felmérhetjük, mennyire egészségesen élünk / Fotó: Shutterstock

Ismerni kell az életmódkockázatokat

Az egyén életmódkockázatának felmérése és csökkentése kulcsfontosságú az egészséges életmód megőrzése szempontjából. A rendszeres orvosi vizsgálatok mellett az egészséges életmódszokások kialakítása segíthet csökkenteni az egészségkockázatot és hozzájárulhat a hosszabb, minőségibb élethez. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, elegendő pihenés és stresszkezelés mind olyan lépések, amelyek segíthetnek az életmódkockázat csökkentésében.

Az Életmódkockázat felmérő kérdőív módszertanának kidolgozása a Prima Medica Egészséghálózat szakembereinek munkája. Fejlesztése dr. Margitai Barnabás életmódorvos, szülész-nőgyógyász eredeti ötletén alapszik. A fejlesztés körülbelül fél évet vett igénybe. A kérdőív az életmód 15 dimenziója kapcsán ad átfogó képet az egyéni egészségkockázatról. Az eredmények számszerűek és visszamérhetők, így pontosan nyomon követhetők a változások.

Az értékelés során minden életmód-dimenzió egy színkódot kap, melyek a következők:

  • Piros: magas egészségkockázat;
  • Sárga: közepes egészségkockázat;
  • Zöld: alacsony egészségkockázat.

Ez a színkódolt rendszer segít azonosítani, hogy mely területeken a legsürgetőbb változtatni az egészségkockázat csökkentése érdekében, mely területek igényelnek figyelmet és mielőbbi beavatkozást, és mely területeken kell fenntartani a meglévő, helyes szokásokat.

A kérdőív kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe, és az eredmények néhány másodpercen belül elérhetők. Egyértelmű útmutatót ad, hogy az életmód mely területei érintettek, és milyen változtatások szükségesek. A kérdőív eredménye alapján a Prima Medica Egészséghálózat egészségügyi szakemberei (életmódorvos, dietetikus, mozgásterapeuta és mentális egészséggel foglalkozó szakember) segítenek a kockázatok csökkentésében, a személyre szabott életmódprogram kialakításában. A kérdőív elérhető magánszemélyek és cégek számára a Prima Medica mobilapplikáción keresztül, illetve ügyfélkapujának webes felületén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.