BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyoma sincs a drágulásnak az építőanyag-piacon, pedig nő a kereslet

Az építési piac várható felfutása rajzolódik ki a KSH friss adataiból a piaci szereplők szerint, máris nőtt a kereslet az új építéshez és a hőszigeteléshez használt anyagok iránt, miközben az árak csökkentek. Szeptembertől számítanak nagyobb felpörgésre a támogatásoktól az építőanyagosok.

Szerencsés csillagzat alatt indult el a kormány új otthonfelújítási támogatása, véli az építőanyag-kereskedelemben piacvezető Újház Zrt., amelynek adatai szerint máris nőtt a kereslet az új építéshez és a hőszigeteléshez használt anyagok iránt, miközben az árak csökkentek.

LANG5036
Lassú bővülés előtt az ágazat / Fotó: Lang Róbert

A szerkezetépítő-, azaz új építések indulásakor leginkább használt anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal mérséklődtek – írja az Újház.

A Központi Statisztikai Hivata (KSH) hétfőn megjelent adataiból az építési piac várható felfutása rajzolódik ki, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint több hónapja rekordot dönt a használt lakás vásárlásra megítélt banki hitelek összege, de az építési, bővítési és felújítási hitelek még nincsenek a csúcson.

A KSH friss adatai szerint az épületek építésére kötött szerződések értéke az év eleje óta kitartó növekedést mutat. Az állami megrendeléseket visszafogták, de az ágazaton belül

 a lakossági beruházások kezdenek felpörögni, 

és ezt az építőanyag-kiskereskedelem forgalmi adatai is jól mutatják.

Az Újház adatai alapján a második negyedévben a legjobban a szerkezetépítésben használt árucsoport forgalma emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, 38 százalékkal. 

Nincs áremelkedés a kereskedésekben

Nem párosul áremelkedéssel a kereslet növekedése, sőt 

  • a szerkezetépítésben használt áruk csoportjában az árak 10,5 százalékkal, 
  • azon belül a tégla és más falazóelemek ára 14 százalékkal csökkent egy év alatt. 
  • a tetőfedésnél használt anyagok értékesítési mennyisége pedig 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek.

Kedvező a helyzet a most indult energiahatékonysági támogatást lehívni készülők számára is. 

LANG5001
Az állammal ellentétben a lakosság mozgolódik már / Fotó:  Lang Róbert

A hőszigetelés árucsoport értékesítési mennyisége úgy nőtt egy év alatt 9,5 százalékkal, hogy az árak 5 százalékkal csökkentek. 

„Jó helyzetben várja a szakma az új támogatásból várhatóan szeptembertől meginduló kereslet növekedést, az építőanyag kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány” – összegezte Juhász Attila, az Újház Zrt. valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Áprilisban havi alapon 11,0 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye, ez alapján egyébként

nagyobb korrekciót, nagyobb visszaesést vártunk volna, így az adat kedvezőnek tekinthető.

Az is látható, hogy az építőipar a második negyedéves GDP-t várhatón pozitívan befolyásolja majd, hiszen a mostani 7,2 százalékos bővülés egy 15,6 százalékos áprilisi növekedést követett – kommentálta a hétfői KSH adatokat Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Az ágazat jövőbeni kilátásairól számot adó rendelésállomány lassú bővülést támasz alá: a szerződések volumene 6,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – itt növekedésre legutóbb 2022. novemberében volt példa.

Ugyanakkor az új szerződések volumene az előző 4 hónap jelentős növekedését követően 1,3 százalékkal csökkent. Így az építőipar növekedési hozzájárulása az év egészét tekintve pozitív lehet. Fontos ugyanakkor, hogy a nagyberuházásoknál a hazai vállalkozások szerepe is minél nagyobb legyen – tette hozzá a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.