BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érettségi 2024: kiderült, hogyan zárult a vizsgaidőszak, és működött-e az új rendszer

A tavaszi vizsgaidőszakban 208 779 rendes, 117 937 előrehozott és 12 390 szintemelő vizsgát tettek az érettségizők. Az ismétlő, kiegészítő, javító, illetve pótló vizsgák száma együttesen több mint 8000 volt – számolt be róla az Oktatási Hivatal.

A középszintű szóbeli vizsgákkal sikeresen és eredményesen zárult a május–júniusi vizsgaidőszak. Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette az összesített eredményeket, amelyek alapján látható: az érettségizők idén is az elmúlt évek átlagának megfelelően teljesítettek.

érettségi
Sikerrel zárult az idei érettségi: több mint 3000 bizottság előtt mintegy 112 ezren vizsgáztak / Fotó: Kiss Annamarie

A tavaszi vizsgaidőszakban 

  • 208 779 rendes, 
  • 117 937 előrehozott és 
  • 12 390 szintemelő vizsgát tettek az érettségizők; 
  • az ismétlő, kiegészítő, javító, illetve pótló vizsgák száma együttesen több mint 8000 volt.

Az összes megszerzett jegy átlaga idén is meghaladta a 3,8-et. Míg középszinten a kiemelt érettségi tárgyakból – magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, fizikából, kémiából és biológiából – az elmúlt öt év átlagától csak minimálisan tértek el, angolból és németből jelentősen javítottak a vizsgázók, emelt szinten valamennyi kiemelt tárgyból az elmúlt öt év átlagánál jobb eredményt értek el – részletezte az OH. Megemlítették, hogy idén már mindenki az új követelmények szerint érettségizett, fennakadás nem volt.

Jól vizsgázott az új érettségi rendszer

Az Oktatási Hivatal által hétfőn közzétett adatok alapján megállapítható, hogy az érettségi vizsgaidőszak eredményesen zárult, az új rendszer jól működött

– közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán kedden. Ismertetése szerint 

több mint 3000 bizottság előtt mintegy 112 ezren tettek érettségi vizsgát, és a különböző tantárgyakból letett csaknem 400 ezer vizsga közül több mint 60 ezer emelt szintű volt. 

Az államtitkár megnyugtatónak nevezte, hogy osztályzatok 3,8-es átlaga az elmúlt évek átlagának megfelelő, kiemelve, hogy a vizsgarendszerben történő tartalmi változások miatti előzetes félelmek alaptalannak bizonyultak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.