BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősen indult az év a projekthiteleknél

Már az első negyedév is több mint 5 százalékos állománynövekedést hozott a projekthiteleknél, ami leginkább az ingatlanfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódó portfólió gyors bővülésével magyarázható.

Március végére 3667,3 milliárd forintra emelkedett a vállalatoknak nyújtott projekthitelek állománya, ami jelentős mértékű, 5,2 százalékos emelkedés az év végén kimutatott 3487,4 milliárdos portfólióhoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. A növekedés azért is figyelemre méltó, mert az első negyedévben a teljes vállalati hitelportfóliónál már kisebb zsugorodás mutatkozott.

Silhouette,Construction,Crane,Working,At,Construction,Site,Against,Sunset,Sky.
Fotó: Shutterstock

A belföldi vállalatoknak nyújtott projekthitelek állománya szintén 5,2 százalékkal növekedett az első negyedévben, így március végére meghaladta a 3345 milliárd forintot. A bő 5 százalékos növekedéshez nagyban hozzájárult, hogy az ingatlanfejlesztési célú hiteleknél három hónap alatt 9 százalékkal megugrott az állomány, és már megközelítette a 979 milliárd forintot. 

Az ingatlanok vásárlására fordított hiteleknél viszont alig változott az állomány – itt mindössze 1,4 százalékos emelkedést mutatott ki az MNB –, és valamivel 955 milliárd forint felett járt március végén.

Az energiaszektor fejlesztéseire nyújtott hitelek portfóliója viszont szintén gyors ütemben, 8,8 százalékkal emelkedett három hónap alatt, és 525 milliárd forint közelében alakult március végén. A közlekedés, szállítás ágazatnál az átlagosnál visszafogottabb ütemű, 3,2 százalékos bővülést mért a jegybank, miközben a külföldieknek nyújtott hitelek állományánál 4,4 százalékos növekedés mutatkozott.

 

Mindezek nyomán az ingatlanfejlesztésre fordított projekthitelek súlya emelkedett némileg az első negyedévben a teljes, belföldieknél lévő portfólióban, és 29,3 százalékot ért el. Az ingatlanvásárlási célú kölcsönök részesedése viszont minimális mértékben ugyan, de csökkent a tortán belül, és 28,6 százalékot tett ki, így az ingatlanos projekthitelek együttes súlya 58 százalék környékén jár. A közlekedés, szállítás ágazat jelenleg bőven 5 százalék alatti szeletet hasít ki a portfólióból, miközben a követelések közel 22 százaléka az „egyéb” kategóriába sorolható.

A projekthitel-portfólió minőségével változatlanul nincs nagyobb probléma a jegybanki statisztika tanúsága szerint: sőt, a 90 napon túl késedelmes tételek súlya minimális mértékben ugyan, de csökkent is az első negyedévben, és március végén az összes hitelnek nagyjából másfél százalékát tette ki. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.