BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek a legnépszerűbb vidéki egyetemi karok, Debrecen nagyon hasít

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek idén is a legtöbben a felvételizők, és ezúttal is a gazdasági szakok taroltak. De melyek lettek a legnépszerűbb vidéki egyetemi karok?

Szűk két hét múlva kihirdetik a ponthatárokat. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberében induló alap- osztatlan vagy mesterképzésére. Korábban írtunk arról, mely egyetemi karok voltak a legfelkapottabbak idén, most bemutatjuk a tíz a legnépszerűbb vidéki kart.

legnépszerűbb vidéki egyetemi karok
Három helyen is szerepel a top 10-es listán a legnépszerűbb vidéki egyetemi karok között a debreceni intézmény / Fotó: Debreceni Egyetem

A debreceni intézmény a legnépszerűbb a vidéki egyetemi karok között

Arról is beszámoltunk, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt idén is a legnépszerűbb, és ezúttal is a gazdasági szakok taroltak a felvételin, ezért nem is meglepő, hogy a legnépszerűbb egyetemi karok között is szerepel néhány erről a területről. Friss hír az intézményről, hogy 

az ELTE a Quacquarelli Symonds  július 10-én publikált európai rangsorában 18 pozíciót javítva tavalyi eredményén a 190. helyet szerezte meg, ezzel a cég idei világrangsora (QS World University Rankings) után a regionális rangsorában is a legjobb egyetem lett Magyarországon. 

A vidéki egyetemek nappali és levelező tagozatos, alap- és osztatlan képzési szintű, állami ösztöndíjas elsőhelyes jelentkezőinek számait összesítve az alábbi lett a tíz legnépszerűbb vidéki egyetemi kar:

  1. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
  2. Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
  3. Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
  4. Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar
  5. Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar
  6. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  7. Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai kar
  8. Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
  9. Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
  10. Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar

Népszerű volt ezekenfelül a Nyíregyházi Egyetem is, ám az intézménynek nincsenek hivatalosan karai, csak intézetei. Az Eduline felhívta a figyelmet arra, hogy idén az Oktatási Hivatal statisztikáiban nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek, csupán az első helyes jelentkezők számát tüntették fel, azt nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén.

Rövidesen érkeznek a felvételi ponthatárok

Hamarosan kiderül az is, hogy a mintegy 121 ezer jelentkező közül kik azok, akik a szeptembert valamelyik magyar felsőoktatási intézmény alap-, osztatlan vagy mesterképzésén kezdhetik. Július 24-én érkezik meg az a bizonyos sms, amiből megtudják a diákok, hova vették fel őket. 

Erre a napra idén is ponthatárváró rendezvényekkel készülnek a felsőoktatási intézmények az országban. Ezek programjait és helyszíneit már elkezdték nyilvánosságra hozni:

a fővárosban idén is a Budapest Parkban tartják majd, Pécsett a Széchenyi téren, Veszprémben pedig a Valmar lép fel a Gyárkert Kultúrparkban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.