BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvételi 2024: meghosszabbítottak egy fontos határidőt, mutatjuk, melyiket

Néhány fontos, a felvételezőket érintő időpont maradt csupán hátra. Hamarosan lezárul a dokumentumok pótlásának, majd a sorrendmódosításnak a határideje, végül a nagyon várt ponthatárok kihirdetése következik, amellyel lezárul a felvételi időszak, és kiderül, ki melyik egyetemen, szakon kezdheti meg a tanulmányait.

Fontos határidőn változtattak: a felvételizők eredetileg 10-ig, szerdáig módosíthatták jelentkezésüket elektronikusan, ez annyiban módosult, hogy bár a dokumentumok pótlásának határideje szerdán lezárul, a sorrendmódosításra július 16-ig még bőven maradt idejük a diákoknak – tájékoztatott a Felvi. 

felvételi
A felvételihez szükséges dokumentumok szerdáig pótolhatók / Fotó: Shutterstock

Mit nem kell feltölteni a felvételi jelentkezéshez? 

A dokumentumpótlást tehát szerdáig tehetik meg a felvételizők, amelynek során a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat tölthetik fel az E-felvételibe, és nyomon követhetik azok elbírálását is. A Felvi emlékeztet, hogy a rendszerbe nem kell feltölteni a

  • 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt, így a 2024. május–júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem,
  • a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve
  • a 2006. február 1. után szerzett hazai okleveleket, szakképesítést igazoló dokumentumokat, sporteredményeket, önkéntes katonai szolgálat igazolását,

mivel ezeket az Oktatási Hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásból veszi át.

Ez alól kivételt jelentenek, ha bármelyiket 2006 előtt szerezték meg a felvételizők. Ez esetben azokat fel kell tölteniük a rendszerbe, mégpedig szkennelve vagy jól látható kép formájában. A július 10-i dokumentumbenyújtási határidő nem vonatkozik az idén külföldön érettségizőkre vagy felsőfokú oklevelet szerzőkre sem, ők július 16-ig még megtehetik ezt.

Kinek érdemes sorrendet módosítania?

Szintén július 16-i határidő vonatkozik a sorrendmódosításra is. Azok, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, 

eddig az időpontig egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét

az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Úgy szakot ilyenkor már nem lehet felvenni. Az Eduline szerint éppen amiért egyszer tehető meg, fontos nagyon átgondolni, hogy mikor érdemes élni a sorrendmódosítás lehetőségével.

Mivel csak a meglévő jelentkezési helyeket lehet variálni, abban az esetben érdemes sorrendet módosítani, ha például valami miatt megváltozott a felvételiző elképzelése, és egy a listában korábban hátrébb sorolt egyetemre vagy képzésre menne, esetleg lakóhelyet módosít, és emiatt más egyetem közelebb lenne.

Következő fontos dátum: a ponthatárok kihirdetése

Július 24-én kerül pont az idei felsőoktatási felvételi végére: aznap tudják meg a felvételizők, felvették-e őket valamelyik magyar egyetemre. Miként a Világgazdaság is megírta, a felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak, miután 120 990 fő adta be a jelentkezését valamelyik hazai egyetem szeptemberben induló képzésére. A jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.