BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
fiatal dolgozó

Fiatalokat segítő munkaerőpiaci program indul Budapesten

A program segítséget nyújt az elhelyezkedéshez, a munkatapasztalat-szerzéshez vagy a tanuláshoz. Az Ifjúsági garancia Plusz harminc év alatti fiataloknak lakhatási, utazási és képzési kérdésekben is megoldásokat ajánl.

Budapesten elindult az Ifjúsági garancia Plusz program, amelynek célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, valamint hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön.

fiatal dolgozó
Budapesten is elindult a fiatalokat segítő Ifjúsági garancia Plusz program / Fotó: Cultura Creative via AFP

Az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg a program, amelynek a végrehajtására a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz keretében 5,915 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás áll a főváros rendelkezésére. A projektben a tervek szerint 2366 fiatalt tudnak támogatni 2027. augusztus 31-ig Budapesten.

A közlemény szerint Magyarországon folytatódik a 2015 óta működtetett Ifjúsági Garancia Rendszer, amelynek lényege, hogy 

azon harminc év alattiak számára, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálat négy hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánljon fel az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

Az Ifjúsági garancia Plusz program belépési pontjaként az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok foglalkoztatási osztályai szolgálnak a fiatalok számára, 2024. április 15-től.

A programba belépő fiatalok személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A segítségnyújtás elsősorban foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni, csoportos tanácsadások formájában történik. Ezenfelül a résztvevők egyebek mellett bértámogatást, az álláskeresők pedig utazási és lakhatási támogatást is kapnak.

Többféle támogatást is ad a fiatal álláskeresőknek a kormány

A cél az, hogy csökkenjen az inaktívak száma a fiatalok körében is. Az Ifjúsági garancia Plusz segít a munkába állásban, de az ehhez kapcsolódó lakhatási, utazási és képzési kérdésekben is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.