BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába hitték, hogy kihalt, mára szinte az egész országot elfoglalta a ragadozó faj

Már az ország 86 százalékán megtalálható az aranysakál, a faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában.

Magyarország volt az egyik első ország Európában, ahol az aranysakál az 1980-as éveket követően ismét megjelent – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A toportyán vagy nádi farkas néven is ismert ragadozóról a magyar Vöröskönyv szerzői 1989-ben az írták, kihalt, mivel az utolsó ismert és hivatalosan bejelentett egyedet még 1942-ben lőtték ki.  

Bulgaria,Wildlife,,Balkan,In,Europe.,Golden,Jackal,,Canis,Aureus,,Feeding, ragadozó
Gyorsan terjed az aranysakál, a ragadozó már az ország területének döntő hányadán van jelen / Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben azonban az aranysakál gyorsan elterjedt Európában. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár 1995-től 2021-ig terjedő adatai alapján a MATE kutatói a faj térbeli terjeszkedését és populációdinamikáját vizsgálták: 

az aranysakál elterjedési területének bővülése Magyarországon a délnyugati régióban, a Dráva feletti részen kezdődött, az állományok nagyon gyors növekedést mutattak, és a faj terjedése továbbra is hasonló ütemű maradt.

Időközben az ország északkeleti és északnyugati részén is új állományok alakultak ki, ezek az újonnan betelepült populációk tovább bővültek, és további területeket foglaltak el a központi régióban. Az aranysakál sikeresen meghódította az egész országot, kivéve a legészakibb és északnyugati csücsökben lévő területeket – emelték ki. Már az ország 86 százalékán megtalálható az aranysakál, a faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában.

A faj terjeszkedési üteme csupán az utolsó években csökkent, ami arra enged következtetni, hogy az aranysakál-populáció – amely elérheti a 60 ezer egyedet is – hamarosan stabilizálódik, hiszen a növekedés elérte a maximumot Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.