BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A Horvátországba utazók erre készüljenek – 15 fokos lehűlés jön

Miközben itthon tombol a hőség, sokan tervezik, hogy elinduljanak nyaralni az Adriára. Mutatjuk az időjárás-előrejelzést, ugyanis jövő héten akár 15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet Horvátországban. A lehűlés szombaton kezdődik, addig viszont piros figyelmeztetés van érvényben Rijeka, Split és Dubrovnik térségében.

Amíg itthon másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos péntektől az ország egész területére, addig az Adriánál akár 15 fokos lehűlésre is lehet számítani – írja a jutarnji horvát oldal.

Hidegfront
Hidegfront: 15 fokot is hűlhet az idő Horvátországban / Fotó: robertharding via AFP

A héten többnyire napos és meleg, néha már nagyon meleg idő várható az adriai partokon a horvát Állami Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján. Az ország középső területein felhők, helyi záporok alakulhatnak ki, de inkább csak a keleti országrészben. A nappali hőmérséklet 37 fok felett van, reggel 8 órakor Hvaron, ben Komižában és Dubrovnikban azonban már meghaladta a 30 fokot is.

Az átlagos legmagasabb napi hőmérséklet 32-37 Celsius-fok között mozgott, szerdán ez Dalmáciában valamivel magasabb.

A DHMZ hétnapos előrejelzése 

Az N1 televízió meteorológusa, Tea Blažević jelentése szerint a spliti repülőtéren az éjszaka folyamán sem csökkent 30 fok alá a hőmérséklet a napokban, Dalmácia egyes részein pedig 40 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton már enyhülni fog a hőség, valamint zápor és zivatar is előfordulhat

– írja az N1.

A DHMZ hétnapos előrejelzése szerint szombaton Zágrábban a legalacsonyabb hőmérséklet már 20 Celsius-fok, a legmagasabb pedig 28 Celsius-fok lesz. A jelenlegi hőmérsékletekhez képest 

hétfőn már jelentős lehűlés várható, akkor ugyanis Zágrábban a legmagasabb hőmérséklet 24 fok lesz, esővel. 

A DHMZ hétnapos előrejelzése 

A hőhullám miatti piros DHMZ figyelmeztetés péntekig három régióban van érvényben: 

  • Rijekában, 
  • Splitben és 
  • Dubrovnikban. 

A hőség miatt Horvátország többi részén narancssárga figyelmeztetés van érvényben péntekig. Szombattól már enyhülés jöhet, de csak a belső területeken. 

Sárga figyelmeztetés van érvényben szombaton 

  • Eszék, 
  • Zágráb, 
  • Karlovac és 
  • Gospic 

térségében, vagyis mérsékelt a hőhullám veszélye. Szombaton a narancssárga figyelmeztetés (nagy veszély) továbbra is érvényben van Knin térségében, a piros (nagyon nagy veszély) figyelmeztetés pedig

  •  Rijeka, 
  • Split és 
  • Dubrovnik térségében.

Magyarországon harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tiszti főorvos péntektől vasárnap éjfélig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az azóta leégett terület nagysága összesen 3,2 millió négyzetméter – jegyezték meg.
Hozzátették: a melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal hívták emiatt a tűzoltókat.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.